17 Ιουνίου 2008

Εποχή Guardiola


Ο Pep Guardiola θα είναι ο αντικαταστάτης του Frank Rjikaard στην τεχνική ηγεσία της Barcelona. Μετά από δύο σερί χρονιές χωρίς καμία απολύτως διάκριση, στη Βαρκελώνη χρειαζόταν μια αλλαγή, ένα ηλεκτροσόκ. Η απόφαση του Joan Laporta να εναποθέσει τις τύχες της πρώτης ομάδας στα χέρια του 37χρονου Pep, μοιάζει παράτολμη, αλλά είναι απόλυτα εναρμονισμένη με τις αρχές του συλλόγου και έχει επίσης και την έγκριση του Johan Cruyff.

Ο Καταλανός τεχνικός υπέγραψε το διετές του συμβόλαιο στις 5 Ιουνίου μαζί με τον Tito Vilanova (που ήταν βοηθός του στην Barca Athletic και θα τον ακολουθήσει στην πρώτη ομάδα) και σήμερα παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο Joan Laporta στους εκπροσώπους του Τύπου.

«Αρχικά θα ήθελα να ευχαριστήσω τους ανθρώπους που με εμπιστεύθηκαν και με βοήθησαν να βρίσκομαι εδώ, όχι μόνο φέτος αλλά ήδη από πέρυσι. Κατανοώ ότι υπάρχουν αμφιβολίες λόγω της ηλικίας μου. Δεν είμαι έμπειρος κι αυτό είναι λογικό γιατί είμαι 37 χρονών. Έχω επίγνωση ότι παίρνω αυτή την ευκαιρία, λόγω του παρελθόντος μου σαν παίκτης της Barcelona. Αλλά σε λίγους μήνες οι αμφιβολίες σας, εκτιμώ ότι θα έχουν εξαφανιστεί. Όταν ο Txiki μου έκανε την πρόταση, ένιωσα έτοιμος για την πρόκληση. Αν δεν ήμουν σίγουρος, δεν θα καθόμουν τώρα εδώ, σε αυτή την καρέκλα, γιατί τρέφω μεγάλο σεβασμό σ’ αυτόν τον σύλλογο. Ξέρω ότι δεν υπάρχει πίστωση χρόνου, δεν υπόσχομαι τρόπαια αλλά είμαι βέβαιος ότι ο κόσμος μας θα είναι υπερήφανος για την ομάδα.»

Με αυτά τα λόγια ο Pep συστήθηκε στα ΜΜΕ, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στο ποδοσφαιρικό τμήμα του FC Barcelona. Λίγο μετά, ακολούθησε η πρώτη βόμβα.

«Όλοι οι παίκτες που βρισκόταν στο ρόστερ της περασμένης περιόδου είναι top class. Αλλά με τον Txiki έχουμε φτιάξει ένα πλάνο και οι Ronaldinho, Etoo και Deco δεν βρίσκονται στο πλάνο αυτό. Αν πίστευα ότι ο Ronnie θα έβρισκε τον καλό του εαυτό, θα ήθελα να μείνει. Αλλά δεν νομίζω ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί. Πρέπει να φτιάξουμε ισχυρά αποδυτήρια.»

Το μήνυμα του Pep ήταν ξεκάθαρο και είναι φανερό ότι προ-υπήρξε συνεννόηση μεταξύ προπονητή, τεχνικού διευθυντή και προέδρου. Στη Barcelona το έχουν πάρει απόφαση ότι ο κύκλος του Ronaldinho έχει κλείσει, κάτι που είχε διαφανεί ήδη από την περσινή σεζόν. Ωστόσο η αναφορά των ονομάτων του Deco και κυρίως εκείνου του Etoo, από τον Pep, ομολογώ ότι με εξέπληξε.

O Laporta πριν από λίγες ημέρες είχε δηλώσει την πίστη του στον Pep λέγοντας ότι «έχει τις γνώσεις, τον ενθουσιασμό και τις ικανότητες να εξελίξει την ποδοσφαιρική φιλοσοφία του club». Σημαντικό ρόλο στην απόφαση του διαδραμάτισε σύμφωνα με τα Καταλανικά ΜΜΕ και ο Johan Cruyff, που εισηγήθηκε θετικά για τον πρώην παίκτη του, όπως αναφέραμε και στην εισαγωγή.

Νέα σελίδα λοιπόν, μεγάλες προσδοκίες και υψηλό ρίσκο. Ένα πολύ ενδιαφέρον ταξίδι, μόλις ξεκινά στη Βαρκελώνη.     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου