26 Ιουλίου 2014

O επίλογος, ανήκει στον Xavi


Την εβδομάδα που πέρασε, μια ανέλπιστα ευχάριστη είδηση προκάλεσε κύμα ευφορίας στον κόσμο της Barca. Ο Xavi Hernandez, που θεωρούνταν σχεδόν βέβαιο ότι έχει συμφωνήσει να μετακομίσει από τη νέα περίοδο στο MLS, εντάχθηκε κανονικά με τους υπόλοιπους διεθνείς στην προετοιμασία της ομάδας του Luis Enrique.

Ο Xavi δεν είναι ένας ακόμη σπουδαίος παίκτης που προσέδωσε λάμψη στο μωσαϊκό των ιερών τεράτων, που έχουν φορέσει διαχρονικά τα blaugrana. Είναι ένας από τους σημαντικότερους παίκτες στην ιστορία του συλλόγου, για κάποιους μάλιστα, ο σημαντικότερος. Και όχι άδικα.

Ενορχηστρωτής και καθοδηγητής της καλύτερης Barcelona που εμφανίστηκε ποτέ, η Pep team δεν θα είχε δημιουργηθεί χωρίς την δική του συμβολή. Ρέκορντμαν συμμετοχών σε ένα club με περισσότερο από έναν αιώνα ιστορίας και ο παίκτης με τους περισσότερους τίτλους επίσης. Θα χρειαζόταν εγκυκλοπαίδεια για να απαριθμήσουμε τις διακρίσεις του, αυτά τα 16 χρόνια που παίζει επαγγελματικό ποδόσφαιρο, αλλά σήμερα δεν είμαστε εδώ  γι' αυτόν τον λόγο.

Στις 18 Δεκεμβρίου του 2012, ο Xavi υπέγραψε την τελευταία ανανέωση του συμβολαίου του με τον σύλλογο, τριετούς διάρκειας με ισχύ από το καλοκαίρι του 2013 και ετήσιες απολαβές που άγγιζαν τα €8 εκατομμύρια.  Η σταθερά καθοδική, αγωνιστικά, πορεία της ομάδας, δεν θα μπορούσε να μην έχει σχέση και με τον άνθρωπο που της έδινε ζωή στο χορτάρι. Η πτώση της απόδοσης του την τελευταία διετία, αποτελεί κοινή παραδοχή. Έχοντας πατήσει τα 34 από τον περασμένο Γενάρη, ο Xavi δεν μπορεί να είναι πλέον το σημείο αναφοράς της Barca, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι δεν είναι ακόμη πολύτιμος.

Πριν ακόμη τη λήξη του παγκοσμίου κυπέλλου στη Βραζιλία, οι φήμες ότι αποφάσισε να αποχωρήσει από τη Βαρκελώνη, πήραν τη μορφή χιονοστιβάδας, ενώ διέρρευσε στον Τύπο μια συνομιλία του με την διοίκηση, αμέσως μετά την λήξη του πρωταθλήματος, στην οποία μετέφερε τις προθέσεις του στους Bartomeu και Zubizarreta. Οι αρχικές ενδείξεις οδηγούσαν σε μετακόμιση του στο Κατάρ, ωστόσο η νεοσύστατη ομάδα του MLS (και θυγατρική της Mancester City) N.Y.City, την οποία τρέχει ο Ferran Soriano, παλιός γνώριμος και φίλος του Xavi, από την εποχή που ήταν αντιπρόεδρος οικονομικών της Barca, φάνηκε να κερδίζει τελικά την προτίμηση του.

Το FC Barcelona μπορεί να δήλωσε δια στόματος του προέδρου του, ότι η όποια απόφαση του Xavi θα γίνει σεβαστή, αλλά δεν μπόρεσε να έρθει σε συμφωνία με τον εκπρόσωπο του, Ivan Correa, που διεκδικούσε αποζημίωση για τουλάχιστον ένα από τα δύο εναπομείναντα χρόνια συμβολαίου του πελάτη του, δηλαδή περίπου €8 εκατομμύρια. Ο Antoni Rossich, διευθύνων σύμβουλος του FCB, άναψε κόκκινο, θεωρώντας (κατά την γνώμη μου απολύτως λογικά) ότι κάτι τέτοιο θα ήταν επιζήμιο για τον σύλλογο. Έτσι ο Xavi βρέθηκε σε μια στενωπό, μία μόλις ημέρα πριν υποχρεωθεί να δηλώσει το παρών στην προετοιμασία της Barca.

Δεν θα ανακοίνωνε όμως την απόφαση του, πριν μιλήσει με τον Luis Enrique κάτι που συνέβη την περασμένη Δευτέρα. Ο προπονητής των καταλανών, του εξήγησε ότι θα έχει τις ίδιες ευκαιρίες με τους υπόλοιπους παίκτες, ενώ του μετέφερε την ικανοποίηση του, καθώς θα έχει την δυνατότητα να εκμεταλλευτεί την εμπειρία του εμβληματικού μέσου που αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, μετά και την αποχώρηση των Puyol και Valdes. Το σκεπτικό του Lucho φαίνεται ότι ικανοποίησε τον Xavi, που την επομένη παρουσιάστηκε κανονικά για τις καθιερωμένες ιατρικές εξετάσεις μαζί με τους  υπόλοιπους συμπαίκτες του, που εντάχθηκαν στην προετοιμασία.

Σημαντικό ρόλο στην απόφαση του να παραμείνει, έπαιξε και το γεγονός ότι το επόμενο πρωτάθλημα στο MLS ξεκινά τον Μάρτη του 2015, κάτι που σημαίνει πως αν αποχωρούσε τώρα, ουσιαστικά θα έμενε ανενεργός για σχεδόν έξι μήνες, διάστημα μεγάλο, ειδικά συνυπολογίζοντας και την ηλικία του. Δεν είναι ακόμη γνωστό αν τελικά θα τον βλέπουμε με τα blaugrana για το σύνολο της αγωνιστικής περιόδου 2014-15 ή αν θα αποχωρήσει τον Γενάρη του 2015, στην επόμενη δηλαδή μεταγραφική περίοδο. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο Xavi Campos στο Catalunya Radio, αυτό θα εξαρτηθεί από τον ρόλο που θα έχει τελικά στην ομάδα της νέας περιόδου.

Καταθέτοντας την προσωπική μου άποψη, ομολογώ ότι η όλη ιστορία με πλήγωσε και εκτιμώ επίσης ότι αδικεί τον ίδιο τον Xavi. Ήταν επιβεβλημένο σε ένδειξη ελάχιστης αναγνώρισης, ο σύλλογος να του επιτρέψει να αποχωρήσει ως ελεύθερος παρότι δεσμευόταν με συμβόλαιο, αλλά δεν είναι καθόλου ωραίο, να εγείρει η πλευρά του παίκτη, αξιώσεις αποζημίωσης.

Κατ' εμέ, ο Xavi βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με την ίδια του την ιστορία. Ή καλείται να γράψει ο ίδιος τον επίλογο της αγωνιστικής του παρουσίας στη Βαρκελώνη. Ακούστηκε ότι προτίθεται να δώσει συνέντευξη Τύπου για τα όσα διαδραματίστηκαν το τελευταίο τρίμηνο. Αυτό όμως που έχει σημασία από εδώ και στο εξής, είναι να μπορέσει να συνεισφέρει με την εμπειρία του, βοηθώντας την ομάδα στο νέο της ξεκίνημα. Είτε αγωνίζεται, είτε όχι. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση για να καταλάβει κανείς πόσο αρνητικά θα επιδρούσε στα αποδυτήρια, η μορφή ενός Xavi δυσαρεστημένου, χωρίς διάθεση. Στα δημοσιογραφικά πηγαδάκια κυκλοφόρησε η φήμη πως όταν μίλησε με τον Luis Enrique στο τηλέφωνο, ο Lucho του είπε μεταξύ σοβαρού και αστείου : "Χαίρομαι πολύ που θα είσαι μαζί μας, αλλά αν δεν παίζεις πολύ, κράτα το πρόσωπο σου μακριά από το δικό μου".

Πρόκειται για ένα μεγάλο στοίχημα και για τον ίδιο τον Luis Enrique, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες είχε δηλώσει πως αυτός είναι το αφεντικό, ο ηγέτης. Αν καταφέρει να χειριστεί την περίπτωση του Xavi, με τρόπο τέτοιο που θα ωφεληθεί και η ομάδα και ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής, θα έχει δώσει ένα σημαντικότατο πειστήριο, σφραγίδα πιστοποίησης των ίδιων του των δηλώσεων. Κάνοντας μια υπόθεση εργασίας, αν ο Xavi δεν παίζει πολύ, αλλά είναι υπόδειγμα στις προπονήσεις και ευδιάθετος, ποιος από τους υπόλοιπους θα τολμήσει να σηκώσει ανάστημα στον αστουριανό? Αν πάλι αγωνίζεται αδιάλειπτα, ακόμη κι αν δεν βρίσκεται στην καλύτερη κατάσταση, τότε οι (δικαιολογημένες) μουρμούρες θα κάνουν την εμφάνιση τους.

Ο τρόπος που τελικά θα κλείσει, ίσως το σημαντικότερο κεφάλαιο σε επίπεδο προσώπων, στη σύγχρονη ιστορία του συλλόγου, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ίδιο το πρόσωπο, εξαρτάται δηλαδή από τον ίδιο τον Xavi. Εξάλλου η συμβολή του δεν θα τελειώσει την ημέρα που θα βγάλει οριστικά την φανέλα με το νούμερο 6. Έχοντας ήδη εκφράσει την επιθυμία του να ασχοληθεί μελλοντικά με την προπονητική, το δεύτερο  σπίτι του είναι βέβαιο ότι θα τον περιμένει ξανά με ανοιχτές αγκαλιές.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου