04 Μαΐου 2012

Tito Vilanova. Ο δικαιωματικός διάδοχος


Την τελευταία Παρασκευή του Απρίλη του 2012 ο Pep Guardiola, ο άνθρωπος που συνέδεσε (και) ως προπονητής το όνομα του με μερικές από τις ενδοξότερες σελίδες της ιστορίας του FC Barcelona, ανακοίνωσε την αποχώρηση του από τον σύλλογο μετά από 4 χρόνια κατά τα οποία η Μπάρσα κέρδισε τους 13 από τους 17 τίτλους που διεκδίκησε (εκκρεμεί το κύπελλο Ισπανίας). 

Ωστόσο ο κύκλος της (φυσιολογικής) ακατάσχετης ονοματολογίας σε ότι αφορά τον αντικαταστάτη του, δεν άνοιξε ποτέ, αφού ο σύλλογος δια στόματος του προέδρου Sandro Rosell, ανακοίνωσε στην ίδια συνέντευξη τύπου ότι προπονητής της Μπάρσα για την αγωνιστική περίοδο 2012-13 θα είναι ο Tito Villanova.

Ο αιφνιδιασμός ήταν δεδομένος ακόμη και γι’ αυτούς (της αφεντιάς μου μη εξαιρουμένης) που παρακολουθούν (όσο είναι εφικτό) στενά την καθημερινότητα και την λειτουργία της Μπάρσα. Άλλωστε όσο περισσότερο ζει κανείς αυτόν τον σύλλογο, τόσο πιο πολύ καταλαβαίνει πόσο λίγο τον ξέρει. Ποιος είναι λοιπόν ο Senyor Villanova?

Ο Francesc Tito Villanova, γεννήθηκε το 1969 στην Figueres, (πρωτεύουσα επαρχίας της Καταλονίας) και μεγάλωσε σε ένα μικρό χωριουδάκι  ονόματι Baix Embord. Γέννημα θρέμμα Καταλανός , πέρασε και αυτός τις πύλες της φημισμένης Masia το 1984 στην οποία θήτευσε παρέα με τον άνθρωπο που θα αντικαταστήσει τώρα στην τεχνική ηγεσία της Μπάρσα. Σε αντίθεση με τον Pep, ως παίκτης δεν κατάφερε να φορέσει την φανέλα της 1ης ομάδας, ωστόσο οι δρόμοι των δύο ανδρών έμελλε να σμίξουν ξανά το 2007, όταν ο Guardiola ανέλαβε την καθοδήγηση της Μπάρσα Athletic και επέλεξε τον παλιό του φίλο για βοηθό.

Ένα χρόνο μετά, το 2008 το επιτυχημένο δίδυμο ανέλαβε τις τύχες της πρώτης ομάδας με τα αποτελέσματα που όλος ο κόσμος σήμερα γνωρίζει. Κατά την διάρκεια της τετραετής θητείας του Pep στον πάγκο της Μπάρσα, ο Tito υπήρξε κάτι παραπάνω από το δεξί του χέρι, αφού όπως ο ίδιος ο Pep έχει ομολογήσει : «-Πολλά από αυτά που βλέπατε τα τελευταία χρόνια, ήταν ιδέες του Tito» .

Άνθρωπος ήρεμος και χαμηλών τόνων, χαίρει της απόλυτης εκτίμησης και των παικτών, πολλούς από τους οποίους γνωρίζει από παιδιά (Pique, Cesc, Messi) ενώ είναι σε μεγάλο ποσοστό υπεύθυνος για την εξέλιξη και των Pedro και Busquets. Στο άκουσμα της ανάληψης της τεχνικής ηγεσίας  του συλλόγου από τον Tito, οι σημαντικότεροι παίκτες της ομάδας δεν έκρυψαν την ικανοποίηση τους. Ο Puyol συνεχάρη δημοσίως την διοίκηση για την απόφαση της, ο Xavi μίλησε για τις “ατελείωτες ώρες που συζητά μαζί του για το ποδόσφαιρο” ενώ ο Iniesta τον χαρακτήρισε “εγκυκλοπαίδεια του ποδοσφαίρου”. Εγκωμιαστικά λόγια επιφύλασσαν και οι Cesc – Pique – Pinto – Pedro και οι υπόλοιποι.

Το τι σημαίνει Tito Villanova για τον σύλλογο, φάνηκε και κατά την διάρκεια της ιδιαίτερα σοβαρής περιπέτειας της υγείας του, που τον ταλαιπώρησε τον περασμένο Νοέμβριο, όταν και υποβλήθηκε σε (επιτυχημένη) αφαίρεση όγκου από την παρωτίδα. Οι δηλώσεις στήριξης και σεβασμού από όλη την ομάδα το διάστημα εκείνο, υπήρξαν συγκινητικές και η επιστροφή του προκάλεσε μεγάλο ενθουσιασμό.

Λίγους μήνες νωρίτερα, είχε πρωταγωνιστήσει άθελα του στο διαβόητο περιστατικό που ανέδειξε την σκοτεινή πλευρά του Mourinho, όταν ο Πορτογάλος τεχνικός της Μαδρίτης, στα πλαίσια του Super Cup Ισπανίας είχε επιχειρήσει να βγάλει το μάτι του Tito, κατά την διάρκεια ενός επεισοδίου που είχε προκληθεί  μετά από ένα αντιαθλητικό μαρκάρισμα του Marcelo στον Cesc. Ο Mourinho τότε είχε αναφερθεί απαξιωτικά στον Tito «-Pito? Pito Villanova? Δεν ξέρω κανέναν Villanova..» λίγο καιρό αργότερα βέβαια, είχε σπεύσει στον πάγκο της Μπάρσα για να του ευχηθεί περαστικά (φαίνεται ότι στην πορεία.. τον έμαθε). Ο ίδιος ο Tito, σπάνια προβαίνει σε δηλώσεις (το στενό του περιβάλλον μιλάει για άνθρωπο ιδιαίτερα σεμνό και εσωστρεφή).

Εργασιομανής και μεθοδικός όσο λίγοι , οι ιδέες του δεν απέχουν πολύ από τις αντίστοιχες του Guardiola, άλλωστε και οι δύο είναι γαλουχημένοι με την φιλοσοφία της Μπάρσα, από τα σπλάχνα της οποίας προέρχονται. Φυσικά έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε ποια θα είναι τα στοιχεία που (δεδομένα) θα επιχειρήσει να προσθέσει στον τρόπο που αγωνίζεται η ομάδα, καθώς για την Μπάρσα το ζητούμενο δεν είναι μόνο η κατάκτηση τίτλων αλλά και η ίδια η εξέλιξη του ποδοσφαίρου, κάτι που αποδεικνύεται και από την ίδια του επιλογή του, ως συνέχεια του σπουδαίου project που εφαρμόζεται στην Βαρκελώνη. «- Πάντα κοιτούσαμε στο σπίτι μας. Έχουμε τον Tito. Γιατί να βγούμε στην αγορά για προπονητή?» δήλωσε ο τεχνικός διευθυντής του ποδοσφαιρικού τμήματος, Andoni Zubizarreta.

Σημαντικό ρόλο θα παίξει και ο τρόπος με τον οποίο θα διαχειριστεί την πίεση που δεδομένα συσσωρεύεται γύρω από οποιονδήποτε τυγχάνει να είναι προπονητής της Μπάρσα. Ο κυματοθραύστης Guardiola αποχωρεί εξουθενωμένος ψυχικά και πλέον ο Tito εκτός από την στρατηγική και το καθαρά αγωνιστικό σκέλος, θα πρέπει να αντιμετωπίσει και τα φώτα της δημοσιότητας που η αλήθεια είναι ότι δεν αγαπάει και ιδιαίτερα. «-Έχει την κατάλληλη υποδομή, αλλά θα χρειαστεί υπομονή καθώς οι ευθύνες και οι αρμοδιότητες θα είναι πλέον περισσότερες» δήλωσε σχετικά το ιερό τοτέμ των Καταλανών, ο Johan Cruyff.

Τα πεπραγμένα της περιόδου Guardiola εκτιμώ ότι είναι ανεπανάληπτα και θα είναι λάθος να αποτελέσουν κριτήριο αξιολόγησης για τον διάδοχο του. Αυτά στα οποία προσδοκούν οι φίλοι της Μπάρσα, είναι ανταγωνιστικότητα, πίστη στην φιλοσοφία και εξέλιξη. Πρόκειται για τρεις άξονες στους οποίους θα κληθεί να διακριθεί και να ανταπεξέλθει ο Tito Villanova, ο οποίος θεωρώ ότι είναι ο δικαιωματικός διάδοχος στην τεχνική ηγεσία του ποδοσφαιρικού τμήματος της πιο επιτυχημένης ομάδας στον κόσμο την τελευταία πενταετία. Γνωρίζει εξάλλου άριστα το υλικό , τις αδυναμίες και τα προτερήματα των παικτών που θα κληθεί να καθοδηγήσει. Άλλωστε όταν το 2008 είχε αναλάβει ο Pep, οι περισσότεροι τον είχαν υποδεχτεί τουλάχιστον με σκεπτικισμό. Πόσοι τώρα τολμούν να στοιχηματίσουν κατά του Tito?

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου