19 Αυγούστου 2012

H Barcelona του Tito


Πρώτα ήταν η dream team (1990-94). Ακολούθησε η Pep team (2008-2012). Από φέτος το καμάρι της Καταλονίας με τον Τίτο Βιλανόβα στον πάγκο, περνάει σε μια άλλη εποχή και στην δημιουργία – συνέχεια μιας ομάδας που όλοι όσοι αγαπούν την Μπάρσα, εύχονται να μείνει στην ιστορία ως η Tito team. Στην αφετηρία λοιπόν της νέας εποχής, ήρθε η ώρα να ρίξουμε μια πιο ενδελεχή ματιά στο ρόστερ των blaugrana, εξετάζοντας κάθε γραμμή ξεχωριστά. Τι περιμένουμε να δούμε; Ποιες είναι οι σταθερές, υπάρχουν ερωτήματα, ποιοι οι νέοι πρωταγωνιστές; 


ΤΕΡΜΑ
ΣΤΑΘΕΡΕΣ: Στην θέση του τερματοφύλακα τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Ο Βίκτωρ Βαλντές στα 30 του, έχει περάσει ήδη στο πάνθεον των σημαντικότερων «νούμερο ένα» στην ιστορία του συλλόγου με, εκτός των άλλων, 5 Zamora στη συλλογή του (βραβείο που απονέμεται στο τέλος κάθε αγωνιστικής περιόδου στον τερματοφύλακα που έχει δεχθεί τα λιγότερα κατά μέσο όρο γκολ στην Primera Division. Θυμίζουμε δε, ότι το αντίπαλο δέος, ο Ίκερ Κασίγιας έχει κερδίσει μόλις ένα) λογίζεται ως ένας από τους καλύτερους στην θέση του στον κόσμο, τουλάχιστον την τελευταία πενταετία. Από κοντά ο Χοσέ Μανουέλ Πίντο, μοιάζει το ιδανικό συμπλήρωμα. Έμπειρος, έχοντας αποδεχθεί τον ρόλο του στην ομάδα, ειδικός στις αποκρούσεις πέναλτι και πηγή θετικής ενέργειας στα αποδυτήρια, έχει αποδείξει ότι είναι έτοιμος να προσφέρει, όποτε του ζητηθεί.
ΕΦΕΔΡΕΙΑ: Τρίτη επιλογή αυτή την στιγμή λογίζεται ο Όιερ Ολασάμπαλ, βασικός στην Μπάρσα Β, ταλαντούχος αλλά με αστάθεια στην απόδοση του, τέτοια που δεν μας επιτρέπει να τον υπολογίζουμε ως μία αξιόπιστη εναλλακτική λύση(τουλάχιστον αυτή την στιγμή.)

ΑΜΥΝΑ
ΣΤΑΘΕΡΕΣ: Όταν το 2010 η Μπάρσα αγόραζε τον Χαβιέ Ματσεράνο από την Λίβερπουλ για να καλύψει το κενό που άφηνε η αποχώρηση του Γιάγια Τουρέ, κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί ότι 2 χρόνια μετά, ο «χεφεσίτο» θα λογιζόταν ως η πιο αξιόπιστη επιλογή για το κέντρο της άμυνας των Καταλανών. Οι περσινές επιδόσεις του όμως, σε συνδυασμό με το πάθος και τον εξαιρετικό του χαρακτήρα, τον έχουν μετατρέψει σε σημαντικό γρανάζι της άμυνας και δεν είναι τυχαία η επέκταση του συμβολαίου που υπέγραψε πρόσφατα με την Μπάρσα και θα τον κρατήσει στο Κάμπ Νόου μέχρι τουλάχιστον το 2016. Η άμυνα της Μπάρσα βέβαια έχει ΕΝΑ συνώνυμο και αυτό λέγεται Κάρλες Πουγιόλ. Ο εμβληματικός αρχηγός αν ξεπεράσει οριστικά τους τραυματισμούς που τον ταλαιπώρησαν πέρυσι, θεωρείται αναντικατάστατος στο κέντρο της άμυνας. Το γεγονός όμως πως μαζί με τον Ματσεράνο συνθέτουν ένα (με άριστη συνεργασία μεν, αλλά) πολύ κοντό αμυντικό δίδυμο, δείχνει ότι μάλλον σε βάθος σεζόν, θα ξεκινάει ο ένας από τους δύο.

Ο Ζεράρ Πικέ πέρυσι προβλημάτισε. Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι την περασμένη χρονιά σκέφτηκε, για πρώτη φορά στη ζωή του, πως δεν απολαμβάνει αυτό που κάνει. Στο euro 2012 έδειξε στοιχεία ανάκαμψης και οι φίλοι της Μπάρσα περιμένουν να δουν φέτος τον Πικέ της περιόδου 2009-10. Άλλωστε είναι από τα μεγαλύτερα κεφάλαια της ομάδας, μόλις 25 ετών και οι ικανότητες του δεν επιδέχονται αμφισβήτησης. Στα δεξιά, ο Ντάνι Άλβες ίσως ο καλύτερος σε αυτή την θέση παγκοσμίως, προέρχεται και αυτός από μέτρια χρονιά, γεγονός που όπως φαίνεται μέσα και από τις δηλώσεις του αλλά και από την συμπεριφορά του καθ’ όλη την διάρκεια της προετοιμασίας, τον έχει πεισμώσει, οπότε δεν μπορούμε παρά να περιμένουμε τα καλύτερα. Ο έτερος Βραζιλιάνος, ο Αντριάνο, στα 27 του χρόνια, προσφέρει σημαντικές λύσεις, άλλωστε δεν είναι και πολλοί οι ποδοσφαιριστές που μπορούν να ανταπεξέλθουν με επιτυχία και στις 4 άκρες του γηπέδου, αρκεί να μειωθούν τα, συνήθως πολλά, μυϊκά προβλήματα που αντιμετωπίζει. Στο κέντρο της άμυνας έχει αγωνιστεί εξ ανάγκης και ο Σέρχι Μπουσκέτς, κάτι που φέτος λογικά δεν θα χρειαστεί.

ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ: Ο Ζόρντι Άλμπα επέστρεψε στην Βαρκελώνη όχι για να φορτώνει με γκολ τα αντίπαλα δίχτυα, όπως είχε μάθει να κάνει όταν αγωνιζόταν στους μικρούς της Μπάρσα, αλλά για να ενισχύσει την αριστερή πτέρυγα. Οι εμφανίσεις του, τόσο πέρυσι με την φανέλα της Βαλένθια, όσο και στο euro όπου οι συνεργασίες του με τον Ινιέστα ήταν εκπληκτικές, δημιουργούν υψηλές προσδοκίες, άλλωστε η απόκτηση του δεν κόστισε και λίγο (14.000.000 ευρώ). Ο Άλεξ Σόνγκ που επίσης αποκτήθηκε από την Άρσεναλ, μπορεί να δώσει λύσεις σαν κεντρικός αμυντικός (κάτι που δεν μπορούσε να κάνει ο Κεϊτά), σε μια θέση που γνωρίζει πολύ καλά, ενώ θα προσθέσει και ύψος σε μια άμυνα που τα τελευταία χρόνια υποφέρει στις στημένες φάσεις. Υπάρχει πάντα και ο συγκινητικός Ερίκ Αμπιντάλ, ο οποίος θυμίζω, ότι έχει συμβόλαιο σε ισχύ και δεν αποκλείεται, αν όλα εξελιχθούν ομαλά με το θέμα της υγείας του, τα Χριστούγεννα να τον δούμε ξανά στα γήπεδα. Ποιός τολμάει να στοιχηματίσει εναντίον ενός μαχητή της ζωής;

ΕΦΕΔΡΕΙΑ: Ο Αντρέου Φοντάς μπορεί να είναι το πουλέν του Πουγιόλ, ωστόσο δείχνει να στερείται ταχύτητας (φαντάζει απίθανη η συνύπαρξη του για παράδειγμα με τον Πικέ) ενώ προέρχεται και από σοβαρό τραυματισμό. Ο Μουνιέσα που χάνει την χρονιά λόγω τραυματισμού, δεν υπολογίζεται, αντίθετα ο Μοντόγια που διέπρεψε στα δεξιά στον περσινό τελικό του Copa Del Rey, μπορεί να ξεκουράσει υπό προϋποθέσεις τον Άλβες και ο σύλλογος (ορθότατα) υπολογίζει στις υπηρεσίες του. Αν δεν υπήρχε ο τρελό- Ντάνι, πιθανότατα να αποτελούσε ήδη βασικό στέλεχος. Όσο για τον Μάρκ Μπαρτρά, τα δείγματα που έδωσε στα φετινά φιλικά προετοιμασίας ήταν εντυπωσιακά. Πολλοί κάνουν λόγο για τον επόμενο μεγάλο κεντρικό αμυντικό από την La Masia. Ο υπογράφων αυτό το άρθρο, συντάσσεται απόλυτα μαζί τους. Άλλες εναλλακτικές επιλογές για την δεξιά πλευρά της άμυνας αποτελούν οι Ντος Σάντος και Μπαλιού, ενώ για την αριστερή υπάρχει ο Πλανάς και ο απίστευτα ταλαντούχος (αλλά και πολύ μικρός) Γκριμάλντο. Δεν αποκλείεται χρόνο συμμετοχής (σε αγώνες κυπέλλου) να πάρει και ο Σέρχιο Γκόμεζ.

ΚΕΝΤΡΟ
ΣΤΑΘΕΡΕΣ: Μπουσκέτς, Τσάβι, Ινιέστα και Σέσκ δεν χρειάζονται συστάσεις. Συνθέτουν το καλύτερο κέντρο που μπορεί να παρουσιάσει ομάδα αυτή την στιγμή στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο και αποτελούν τον κινητήριο μοχλό της Μπάρσα, ενώ από κοντά ακολουθεί και ο από πέρυσι ψημένος Τιάγκο Αλκάνταρα. Λύσεις μπορεί να δώσει και ο Ματσεράνο, ωστόσο η καθιέρωση του στο κέντρο της άμυνας πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ: Η απόκτηση του Άλεξ Σόνγκ κρίθηκε επιβεβλημένη από τον Τίτο Βιλανόβα, προς αντικατάσταση του Σεϊντού Κεϊτά. Ο μέσος από το Μάλι με τον αδαμάντινο χαρακτήρα αποτελεί παρελθόν και ο Σόνγκ θα κληθεί να δώσει ανάσες στον Μπουσκέτς (που είναι αδύνατον να παίζει σε 70 αγώνες κάθε χρόνο) αλλά και στο κέντρο της άμυνας, όπως αναφέραμε παραπάνω.

ΕΦΕΔΡΕΙΕΣ: Ο Τζόναθαν ντος Σάντος απογοήτευσε στα φιλικά (παίζοντας κυρίως στην θέση του Μπουσκέτς), δεν θεωρείται όμως καμένο χαρτί, ενώ ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε η παρουσία του Σέρχι Ρομπέρτο που από την Μπάρσα Β, βρέθηκε να είναι ο 3ος σε λεπτά συμμετοχής, παίκτης της πρώτης ομάδας στην προετοιμασία και θεωρείται πολύ πιθανό να πάρει πολλές ευκαιρίες φέτος. Υπάρχει επίσης ο ταλαντούχος Ραφίνια (ο αδερφός του Τιάγκο) ενώ και ο Μπαρτρά (που έχει εξαιρετική τεχνική κατάρτιση) μπορεί υπό προϋποθέσεις να δώσει λύσεις.

ΕΠΙΘΕΣΗ
ΣΤΑΘΕΡΕΣ: Όλος ο ποδοσφαιρικός κόσμος περιστρέφεται γύρω από τον Λίο Μέσι. Πόσο μάλλον η επίθεση της Μπάρσα. Πέδρο και Βίγια είναι παίκτες τεράστιας κλάσης που εφόσον ξεπεράσουν, ο μεν Πεδρίτο το περσινό του ντεφορμάρισμα και ο «Γκουάχε» τον σοβαρό του τραυματισμό (ήδη στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος πήρε χρόνο συμμετοχής και μάλιστα πέτυχε και ένα γκολ), συνθέτουν ένα φονικό επιθετικό τρίο ή μάλλον κουαρτέτο, καθώς ο εκρηκτικός Χιλιανός Αλέξις στην 2η του χρονιά στην Βαρκελώνη, ίσως και να προηγείται (όχι άδικα) στις προτιμήσεις του Τίτο όσον αφορά την βασική ενδεκάδα. Στην επιθετική τριάδα αποδεδειγμένα μπορεί να αγωνιστεί και ο Ινιέστα, ενώ και οι Αφελάι (εφόσον μείνει), Αντριάνο, Άλμπα, μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτικές λύσεις. Υπάρχει φυσικά και ο Κουένκα που πέρυσι πήρε αρκετό χρόνο συμμετοχής, αλλά για την ώρα είναι τραυματίας. Ας μην ξεχνάμε και τον Φάμπρεγκας, που τόσο στο περσινό 3-4-3 που χρησιμοποίησε ο Πεπ, όσο και το καλοκαίρι με την φανέλα των Φούριας Ρόχας, διέπρεψε ως «ψευτό- εννιάρι», αγωνιζόμενος στην επιθετική τριάδα.

ΕΦΕΔΡΕΙΕΣ: Ο Τέγιο μπορεί επισήμως να είναι παίκτης της Μπάρσα Β, ωστόσο στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος αγωνίστηκε βασικός και είχε μάλιστα εκπληκτική απόδοση, μοιράζοντας και δύο ασίστ. Ο Ντελοφέου, που το καλοκαίρι στο euro under 19, έκανε γνωστό στην Ευρώπη, αυτό που όσοι παρακολούθουμε τον σύλλογο από κοντά ήδη γνωρίζαμε, ότι δηλαδή είναι ένα εκπληκτικό ταλέντο, θα πάρει όμως ευκαιρίες, μόνο εφόσον διατηρήσει τα μυαλά μέσα στο κεφάλι του.. Άλλωστε είναι μόλις 18 χρονών. Ο Ζαν Μαρί Ντόνγκου (που στην Βαρκελώνη τον αποκαλούν «νέο Ετό») μπορεί να είναι μετά βίας 17 χρονών, ωστόσο δεν αποκλείεται ο Τίτο να του δώσει το βάπτισμα του πυρός.

4-3-3 ή 3-4-3;
Η ερώτηση αυτή έχει απαντηθεί από τον ίδιο τον προπονητή της Μπάρσα, ο οποίος στο σύνολο των φιλικών αλλά και στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος, επέλεξε το σχήμα με τέσσερεις στην άμυνα, θέλοντας να διαφυλάξει την ομάδα από δυσάρεστες εκπλήξεις, όπως συνέβη πέρυσι, όταν σε πολλούς αγώνες που το σχήμα περιλάμβανε τρείς πίσω, η άμυνα αποδείχθηκε τρομερά ευάλωτη. Ο Τίτο πάντως μόλις το περασμένο Σάββατο, στην συνέντευξη που παραχώρησε στους εκπροσώπους του Τύπου, δεν απέκλεισε να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτική λύση και το 3-4-3, ενώ παραδέχθηκε ότι ο Σέσκ λειτουργεί καλύτερα με το συγκεκριμένο σύστημα και τόνισε θα προσπαθήσει να βρει ρόλο για τον πολυσύνθετο μέσο και στο 4-3-3. Ήδη στην πρεμιέρα, τον τοποθέτησε στην τριάδα του κέντρου και μπορεί να είναι νωρίς για συμπεράσματα, ωστόσο δεν παύει να είναι ένα δείγμα

ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΤΙΤΟ
Μπορεί όπως τόνισε και ο Πουγιόλ μετά τον εναρκτήριο αγώνα της Primera Division, στην Μπαρσελόνα φέτος να άλλαξε ο προπονητής και όχι η ομάδα, ωστόσο εκτιμώ ότι ο Τίτο Βιλανόβα θα προσθέσει στοιχεία στο παιχνίδι της Μπάρσα, πιθανώς δε, να μας επιφυλάσσει και μεγάλες εκπλήξεις, όπως την μονιμοποίηση κάποιου παίκτη από την Μπάρσα Β στην μεγάλη ομάδα, κάτι που έκανε και ο προκάτοχος και στενός συνεργάτης του, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον Μπουσκέτς.

Αυτά ως μια πρώτη εισαγωγή και με την υποσημείωση ότι η μελέτη αυτή βασίζεται μόνο στην εμπειρική παρακολούθηση του συνόλου των αγώνων της Μπάρσα εδώ και πολλά χρόνια και δεν αποτελεί φυσικά αντικείμενο επαγγελματικής – επιστημονικής έρευνας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου