10 Αυγούστου 2012

«Θάνατος Στον Alex Fabregas»


Ο Alex Fabregas είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες του χόκεϊ επί χόρτου στην Ισπανία. Έλαβε μέρος (για τρίτη φορά ) με την Ολυμπιακή Ομάδα στους αγώνες του Λονδίνου και είναι Καταλανός όπως και άλλοι 15 από τους 18 συνολικά παίκτες που συμμετείχαν στην αποστολή). Και αυτό είναι πρόβλημα.

Κατά την διάρκεια των αγώνων, ο Fabregas παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα Ara, στην οποία δεν δίστασε να εκφράσει τα συναισθήματα και τις απόψεις του. «Αγωνίζομαι για εμένα, για τους συμπαίκτες μου και για τον κόσμο που έρχεται να μας παρακολουθήσει, αλλά ποτέ δεν σκέφτομαι ότι το κάνω για την Ισπανία. Αγωνίζομαι με την ισπανική ομάδα, πολύ απλά γιατί δεν έχω άλλη επιλογή. Νοιώθω Καταλανός. Η καρδιά μου χτυπάει δυνατά όταν ακούω τον Καταλανικό εθνικό ύμνο (Els Segadors) και όχι όταν ακούω του αντίστοιχο ισπανικό (Viva Espana)».

Αυτές οι δηλώσεις του, προκάλεσαν θύελλα εμετικών αντιδράσεων και αντι-Καταλανικού μένους, από χιλιάδες Ισπανούς στο διαδίκτυο. Ο προσωπικός λογαριασμός του στο Twitter γέμισε με απειλητικά μηνύματα : «Θάνατος στον Alex Fabregas! Φύγε από την ομάδα και τύλιξε ένα σκοινί γύρω από το λαιμό σου!», «Προσεύχομαι να έχεις έναν αργό και βασανιστικό θάνατο και τα αυτιά σου να εκραγούν, ακούγοντας τον ισπανικό εθνικό ύμνο!», «Εύχομαι στον επόμενο αγώνα να καρφωθεί ένα μπαστούνι στο πρόσωπο σου και να γυρίσεις πίσω, στην γ…  σου Καταλονία!», είναι μόνο μερικά από τα υπάνθρωπα σχόλια διαφόρων χρηστών του διαδικτύου, τα οποία τον ανάγκασαν να απενεργοποιήσει το προφίλ του στο Twitter.

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη, ότι οποιοδήποτε ισπανικό δικαστήριο πρόκειται να κινηθεί νομικά εναντίον των χρηστών του διαδικτύου που απηύθυναν απειλητικά μηνύματα για τη ζωή του Fabregas. Τυπική συμπεριφορά, που έχει επαναληφθεί βέβαια και στο παρελθόν πολλάκις (θυμηθείτε την ιστορία με τον Cesc) και δείχνει τον τρόπο με τον οποία αντιμετωπίζεται στην Ισπανία, οτιδήποτε Καταλανικό.

Οι νόμοι στην Ισπανία αναγκάζουν τους Καταλανούς αθλητές να αγωνιστούν, εφόσον κληθούν, με τα χρώματα της Ισπανίας, αφού πιθανή άρνηση τους μπορεί να σημάνει το τέλος της επαγγελματικής τους καριέρας. Σύμφωνα με τον Ισπανικό αθλητικό νόμο, η άρνηση μιας κλήσης στην εθνική ομάδα, μπορεί να οδηγήσει σε τιμωρία ή και σε οριστική τους αποβολή από το άθλημα στο οποίο δραστηριοποιούνται.

Το περιστατικό αυτό δεν είναι μεμονωμένο. Αντικατοπτρίζει τις σχέσεις της Ισπανίας με την Καταλονία, οι οποίες γίνονται όλο και χειρότερες. Και γι’ αυτό δεν φταίει μόνον η Καταλονία. Το κυβερνών κόμμα του PP, που είναι αντιμέτωπο (και σε συντριπτικό βαθμό υπεύθυνο) με το σοβαρό ζήτημα της οικονομικής κρίσης, βρίσκει χρόνο για να προωθεί διάφορες αντι- Καταλανικές διατάξεις, που αφορούν ακόμη και την χρήση της Καταλανικής γλώσσας, ενώ η ιδέα της αποκέντρωσης ποτέ δεν ενθουσίαζε ούτως ή άλλως, την Μαδρίτη.

Την ίδια ώρα στη Βαρκελώνη, τα ποσοστά των Καταλανών που επιθυμούν ανεξαρτητοποίηση, σύμφωνα και με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, αυξάνονται θεαματικά, ενώ το SI (πολιτικό κόμμα του Joan Laporta) ανακοίνωσε ότι θα υποστηρίξει νομικά τον Alex Fabregas αλλά και άλλους Καταλανούς αθλητές που δέχονται τέτοιες βρώμικες επιθέσεις. Έχει μάλιστα καταθέσει ήδη στις εισαγγελικές αρχές της Βαρκελώνης, πάνω από 2.000 απειλητικά μηνύματα που έχουν δεχθεί Καταλανοί αθλητές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ζητώντας να κινηθούν οι νομικές διαδικασίες και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι.

Ίσως βρισκόμαστε κοντά στην αρχή του τέλους, της απαξίωσης της Καταλονίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου