26 Απριλίου 2014

Tito Vilanova. Το πέρασμα στην αιωνιότητα


Το καλοκαίρι του 2011 κατά την διάρκεια του ισπανικού Super Copa μεταξύ της Barcelona και της Ρεάλ Μαδρίτης στο Camp Nou, ο Jose Mourinho επιτίθεται απροκάλυπτα στον βοηθό προπονητή των Καταλανών. Η ενέργεια του κάνει τον γύρο του κόσμου μέσω των τηλεοπτικών δεκτών και βάζει για πρώτη φορά σε πρώτο πλάνο έναν αθόρυβο εργάτη και άνθρωπο χαμηλών τόνων, τον άμεσο συνεργάτη του Pep Guardiola. Το όνομα του είναι Tito Vilanova.


Γεννημένος το 1968 στην Figueres, ο Tito μεγάλωσε σε ένα μικρό χωριουδάκι ονόματι Baix Embord και πέρασε τις πύλες της περίφημης Masia το 1984. Εκεί γνωρίστηκε για πρώτη φορά με τον Guardiola. Μαζί του έμελλε να δημιουργήσει χρόνια μετά, μια από τις σπουδαιότερες ομάδες που εμφανίστηκαν ποτέ στο ποδόσφαιρο, όταν το 2007 ανέλαβαν αρχικά τις τύχες της 2ης ομάδας των blaugrana (τότε Barca Athletic).


Γίνεται ευρύτερα γνωστός μετά το περιστατικό με τον Mourinho, αλλά όσοι παρακολουθούν από κοντά τον σύλλογο, ξέρουν καλά ότι ο ρόλος του στην Barcelona μόνο τυπικός δεν είναι. 

Όταν στις 22 Νοεμβρίου 2011 παρουσιάζεται για πρώτη φορά το πρόβλημα στην υγεία του, το κύμα συμπαράστασης όλων των ανθρώπων που στελεχώνουν την ομάδα, κάνει αίσθηση. Υποβάλλεται σε επέμβαση και επιστρέφει σε χρόνο ρεκόρ στα καθήκοντα του, όταν στις 10 Δεκέμβρη του ίδιου έτους, ταξιδεύει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας στην Μαδρίτη, για να είναι δίπλα στην ομάδα που τότε θα αντιμετώπιζε την Ρεάλ.

Λίγους μήνες αργότερα βρίσκεται μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση, όχι δυστυχώς όπως αποδείχτηκε, την μεγαλύτερη της ζωής του. Στις 27 Απρίλη 2012 ο Sandro Rosell ενημερώνει τον κόσμο της Barca ότι ο Guardiola αποχωρεί και πρώτος προπονητής αναλαμβάνει ο Tito

Θεωρείται και είναι ο φυσικός διάδοχος και η μόνη ανησυχία έχει να κάνει με το θέμα της υγείας του, το οποίο πάντως φαίνεται ότι έχει ξεπεραστεί με επιτυχία. Πάντα κοιτούσαμε στο σπίτι μας, έχουμε τον Tito και δεν έχουμε λόγο να βγούμε στην αγορά για προπονητή, δήλωνε ο τεχνικός διευθυντής, Andoni Zubizarreta.

Τον Δεκέμβρη του 2012, επτά μήνες από την ημέρα που ανέλαβε την καθοδήγηση της ομάδας, οι φίλοι των καταλανών δεν προλαβαίνουν να χαρούν για την επιστροφή του Eric Abidal που έχει στο μεταξύ ξεπεράσει τον δικό του Γολγοθά, αφού σχεδόν ταυτόχρονα γίνεται γνωστό ότι ο Tito θα ξαναπεράσει την πόρτα του χειρουργείου. Η απευκταία υποτροπή κάνει την εμφάνιση της. 

Ο σύλλογος ανακοινώνει ότι θα πορευθεί με τους βοηθούς του, Roura και Altimira, περιμένοντας την επιστροφή του Vilanova, ο οποίος υποβάλλεται σε θεραπείες στη Νέα Υόρκη. Όλοι σκεφτόμαστε τον Tito, αλλά αυτός πρέπει να σκεφτεί για την γυναίκα, τα παιδιά και τους γονείς του, δηλώνει ο Sandro Rosell και όλοι χαιρετίζουν την κίνηση της διοίκησης.

Τον Απρίλη του 2013 ο Vilanova επιστρέφει εκ νέου θριαμβευτής και κάθεται στον πάγκο της ομάδας στα προημιτελικά του Champions League εναντίον της PSG στο Παρίσι. Το τέλος της αγωνιστικής περιόδου 2012-13 βρίσκει την Barca πρωταθλήτρια. Ο ίδιος σηκώνει το τρόπαιο του πρωταθλητή μαζί με τον Eric Abidal.


Ο γύρος του θριάμβου με το ανοιχτό λεωφορείο στους δρόμους της Βαρκελώνης, ήταν ο γύρος του θριάμβου της ανθρώπινης δύναμης. 

Η Barcelona του Tito κατάφερε να συγκεντρώσει 100 βαθμούς στο πρωτάθλημα, πετυχαίνοντας και τον αριθμό ρεκόρ των 115 γκολ. Και τα δύο συνέβησαν για πρώτη φορά στην ιστορία της.  

Οι αμφιβολίες για την κατάσταση της υγείας του, οξύνονται. Τις αμβλύνει ο ίδιος και δηλώνει έτοιμος για την νέα αγωνιστική περίοδο. Για μια κανονική πλέον σεζόν, μακριά από χειρουργεία και ταλαιπωρίες. Ωστόσο τον Ιούλιο του 2013 και ενώ έχει ξεκινήσει την προετοιμασία με την ομάδα, ανακοινώνεται αιφνιδίως ότι αποχωρεί οριστικά από τον πάγκο της Barcelona για να αφοσιωθεί ολοκληρωτικά στην άνιση μάχη. 

Αποχαιρετά τον κόσμο της Barca με ένα συγκινητικό και αξιοπρεπές ανοιχτό γράμμα: 

"Μετά από 5 υπέροχα χρόνια σε μια ομάδα που θα έκανε τα όνειρα κάθε προπονητή πραγματικότητα, ήρθε η στιγμή να αντιμετωπίσω μια σημαντική αλλαγή στην επαγγελματική μου ζωή, ώστε να αντιμετωπίσω με όλη μου την ενέργεια την ασθένεια η οποία μου διαγνώσθηκε εδώ και ενάμισι χρόνο. Οι γιατροί θεωρούν ότι η θεραπεία μου δεν μου δίνει το περιθώριο να ασκώ τα καθήκοντα του προπονητή της Barcelona, αλλά θα συνεχίσω να είμαι κοντά στον σύλλογο και να τον βοηθώ όπως μπορώ.

Δεν είναι εύκολο να αφήνεις ένα γκρούπ τόσο ξεχωριστών ανθρώπων, παικτών, προπονητών, γυμναστών και όλων όσων εργάζονται σε αυτόν τον σύλλογο που ξεχειλίζει από ανθρώπινη ποιότητα. Έναν σύλλογο στον οποίο είμαι αιώνια ευγνώμων. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω το ιατρικό προσωπικό που στάθηκε δίπλα μου, αλλά και τους φιλάθλους.

Είμαι ήρεμος, δυνατός και έτοιμος να αντιμετωπίσω τις δυσκολίες. Δεν θα ήθελα να κλείσω αυτό το γράμμα, χωρίς να δώσω τις καλύτερες ευχές μου στον νέο προπονητή της καλύτερης ομάδας του κόσμου."

Ο Tito Vilanova είχε απόλυτη νοητική διαύγεια, παρ' όλη την σοβαρότητα της κατάστασης του, μέχρι και τις τελευταίες του στιγμές. Παρακολουθούσε στενά τα δρώμενα στην ομάδα και ήταν πολύ ανήσυχος για τα προβλήματα της, τόσο που αποφάσισε να παραχωρήσει συνέντευξη στην τηλεόραση του TV3 και στον Bernant Soler.

Η συμφωνία έκλεισε στις 20 Ιανουαρίου 2014 και το μόνο που ανησυχούσε τον Tito ήταν η ταλαιπωρημένη του όψη, αποτέλεσμα των, πάνω από 100, ακτινογραφικών συνεδριών στις οποίες είχε υποβληθεί. Οι τεχνικοί της τηλεόρασης τον καθησύχασαν, ωστόσο η συνέντευξη ακυρώθηκε αφού στις 23 του ίδιου μήνα, ο Sandro Rosell παραιτήθηκε υπό το βάρος του θορύβου που προκλήθηκε για την μεταγραφή του Neymar.

Στις 19 Απριλίου 2014 ο Tito δέχθηκε στο σπίτι του, τον Leo Messi ο οποίος συνοδευόταν από τον Pinto και τον Pepe Costa (προσωπικός γυμναστής και άνθρωπος σκιά του στη Βαρκελώνη). Εκεί ο Tito έπεισε τον Messi ότι πρέπει να συνεχίσει στη Barcelona, αγνοώντας τις μουρμούρες του κόσμου και των ΜΜΕ. Άλλωστε είχε πιστέψει στον Αργεντινό από τις ημέρες που τον είχε στην ακαδημία της ομάδας και ο Leo τον εμπιστευόταν τυφλά. Μία ημέρα αργότερα, στις 20 Απριλίου, ο Messi θα πετύχαινε το δεύτερο τέρμα της Barca στο Camp Nou, οδηγώντας τους blaugrana στην ανατροπή του 0-1 με το οποίο είχε προηγηθεί η Athletic Bilbao και κρατώντας ζωντανή την ομάδα, στη μάχη του τίτλου.

Στις 25 Aπριλίου 2014 ο Tito Vilanova σε ηλικία μόλις 45 χρονών, καταλήγει. Οι άνθρωποι όμως πεθαίνουν μόνο όταν τους ξεχνάμε. Και ο Tito δεν θα ξεχαστεί ποτέ. Τα έργα και οι ημέρες του και πάνω από όλα η στάση ζωής του, θα αποτελούν αντικείμενο θαυμασμού για τις επόμενες γενιές. Για όλα όσα μας δίδαξε, η φιγούρα του θα βρίσκεται πάντα πάνω από τον ουρανό του Camp Nou.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου