30 Απριλίου 2014

#weareallmonkeys Χλευάζοντας τον ρατσισμό


Στις 27 Απριλίου 2014, η Barcelona είχε μια πολύ δύσκολη αποστολή. Δυο μέρες μετά τον θάνατο του Tito Vilanova, οι Καταλανοί ταξίδεψαν στη Βαλένθια για να αγωνιστούν απέναντι στο κίτρινο υποβρύχιο. Η Villarreal ανήκει στην κατηγορία των ισπανικών ομάδων που δεν έχουν σκληρό πυρήνα φανατικών οπαδών. Στο el Madrigal δεν υπάρχουν ultras, παρά μόνο μερικά πανό, τα περισσότερα εκ των οποίων τα έχει φτιάξει η ίδια η διοίκηση, σε μια προσπάθεια να δώσει χρώμα σε μια κατά κοινή ομολογία, πολύ ήσυχη εξέδρα.

Ωστόσο ένα περιστατικό που συνέβη κατά την διάρκεια του αγώνα, έφερε ξανά στην επιφάνεια ένα θέμα που απασχολεί όλο τον ποδοσφαιρικό κόσμο και το οποίο δυστυχώς, δεν είναι καθόλου ξένο στην Ισπανία. Όταν ο βραζιλιάνος Dani Alves επιχείρησε να εκτελέσει ένα κόρνερ, μια μπανάνα προσγειώθηκε δίπλα του. Πρόκειται για μια εμετική συνήθεια ανθρωποειδών ανά τον κόσμο, που προσπαθούν με τον τρόπο αυτό να μειώσουν ποδοσφαιριστές που δεν είναι λευκοί.

Ο Dani που έχει υπάρξει και άλλες φορές θύμα τέτοιων ελεεινών συμπεριφορών, δεν ταράχθηκε. Πήρε την μπανάνα που είχε πέσει στα πόδια του, την ξεφλούδισε και την έφαγε! Η κίνηση του έγινε αφορμή εκατοντάδων χιλιάδων σχολίων στα socials και δημιούργησε ένα κύμα αντιδράσεων από όλο τον πολιτισμένο κόσμο. Λίγο μετά την λήξη του αγώνα θα δήλωνε ειρωνικά: Η μπανάνα είναι πλούσια σε κάλιο και δίνει ενέργεια, οπότε ευχαριστώ τον τύπο που την πέταξε!
Την επόμενη ημέρα, το κίνημα #weareallmonkeys πήρε παγκόσμιες διαστάσεις. Ποδοσφαιριστές, μπασκετμπολίστες, ακόμη και πολιτικοί, άρχισαν να αναρτούν φωτογραφίες τους στα socials, κρατώντας μια μπανάνα στο χέρι σε ένδειξη συμπαράστασης στον Alves και αποστροφής ταυτόχρονα στο άθλιο αυτό φαινόμενο. Ταυτόχρονα η Villarreal, εξέδωσε άμεσα ανακοίνωση στην οποία ανέφερε:

H Villarreal FC θέλει να κοινοποιήσει σε όλο τον κόσμο, ότι εκφράζει την βαθιά του λύπη και να καταδικάσει το περιστατικό που έλαβε χώρα χθες στον αγώνα απέναντι στην Barcelona. Χάρη στους υπεύθυνους ασφαλείας αλλά και τους φιλάθλους μας, ο σύλλογος έχει εντοπίσει ήδη τον άνθρωπο που είναι υπεύθυνος για το περιστατικό. Αποφασίσαμε να του αφαιρέσουμε το εισιτήριο διαρκείας και τον τιμωρούμε με ισόβιο αποκλεισμό από τους αγώνες της ομάδας μας στο el Madrigal.

Για ακόμη μια φορά θέλουμε να εκφράσουμε την προσήλωση μας στην προώθηση του σεβασμού, της ευγενούς άμιλλας και του ευ αγωνίζεσθαι, τόσο εντός όσο και εκτός αγωνιστικών χώρων. Απορρίπτουμε ακλόνητα οποιαδήποτε πράξη που αντιτίθεται σε αυτές τις αρχές, είτε πρόκειται για βία, διακρίσεις, ρατσισμό ή ξενοφοβία.
Ωστόσο ο σύλλογος δεν έμεινε εκεί. Ο πρόεδρος του, Fernando Roig, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου εξηγώντας ότι είναι άδικο να χαρακτηρίζεται ολόκληρη η ομάδα, από τις πράξεις ενός φιλάθλου της. Ο 25χρονος που πέταξε τη μπανάνα στον Alves, δεν είναι μάλιστα ένας απλός φίλαθλος, αλλά αποτελούσε και μέλος σε μια ομάδα από τα τμήματα των ακαδημιών της Villarreal. O Fernando Roig επιβεβαίωσε στους εκπροσώπους του ΜΜΕ ότι αποτελεί οριστικά παρελθόν από τον σύλλογο και παρέπεμψε για περαιτέρω τιμωρία του, στις αρχές. Η υπόθεση είναι πλέον στα χέρια της αστυνομίας, η οποία προέβη στη σύλληψη του νεαρού, βάσει του άρθρου 510 του ποινικού κώδικα, που αναφέρεται σε παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας.

Την ίδια ώρα ο Dani Alves δεν κρύφτηκε πίσω από το δάχτυλο του. Είμαι 11 χρόνια στην Ισπανία και δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζω κάτι τέτοιο. Στην Ισπανία υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ρατσισμού. Νομίζω ότι και η FIFA θα πρέπει να καταλάβει ότι υπάρχουν πολύ πιο σοβαρά ζητήματα για να ασχοληθεί, από αυτά με τα οποία καταπιάνεται τώρα. Ο βραζιλιάνος απέρριψε επίσης (προς τιμήν του) προτάσεις εταιρειών, που προφανώς επειδή μυρίστηκαν χρήμα, επιχείρησαν να οργανώσουν διαφημιστική εκστρατεία με αφορμή την κίνηση του.

Με το φαινόμενο του ρατσισμού στα γήπεδα, έχουμε ασχοληθεί εκτεταμένα και παλαιότερα. Είναι μια κατάρα που δεν φαίνεται να 'χει τελειωμό. Ότι κι αν κάνει η FIFA και οι ομοσπονδίες των χωρών, που για την ώρα δεν κάνουν βέβαια απολύτως τίποτα, είναι πολύ δύσκολο να περιοριστεί, αφού το ποδόσφαιρο αποτελεί μια μικρογραφία της πολιτικό-κοινωνικής κατάστασης ανά τον κόσμο. Η αναζωπύρωση τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη, ναζιστικών-ακροδεξιών μορφωμάτων, μοιραία μεταφέρεται και εντός γηπέδων.  

Ίσως όμως ο δρόμος που έδειξε ο Dani Alves, εκείνος δηλαδή της διακωμώδησης των θλιβερών υπανθρώπων, που φαίνεται να διασκεδάζουν προσπαθώντας να μειώσουν ανθρώπους με ενέργειες βγαλμένες από τις πιο μαύρες σελίδες της ανθρωπότητας, να είναι μια αντίδραση. Ίσως και όχι. Γιατί σε τελική ανάλυση, μόνο εκείνος μπορεί να ξέρει πως ένιωσε, όταν αποφάσισε να φάει εκείνη τη μπανάνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου