24 Οκτωβρίου 2015

Καλή δύναμη el Salvador


Πέμπτη πρωί, 22 Οκτώβρη 2015 και όπως κάθε πρωί εδώ και πολλά χρόνια, ρίχνω μια πρώτη γρήγορη ματιά στον καταλανικό Τύπο. Ξεκινάω πάντα με το L'Esportiu, αγαπημένη εφημερίδα -η μοναδική εκτός των άλλων, από τις ευρείας κυκλοφορίας που επιλέγει την καταλανική και όχι την καστιγιάνικη γραφή- και συνεχίζω με SPORT και Mundo Deportivo πριν περάσω σε πιο εξειδικευμένα ηλεκτρονικά Μέσα.

Έχουν περάσει δύο ημέρες από τον αγώνα της Μπαρσελόνα με την Bate στη Λευκορωσία για το Champions League και βλέπω ότι το L'Esportiu φιλοξενεί συνέντευξη του Joan Laporta λίγες ημέρες πριν την ετήσια Γενική Συνέλευση των Μελών του συλλόγου, όπου αναμενόταν (αναβλήθηκε τελικά) να ανακοινωθεί ο νέος χορηγός της ποδοσφαιρικής ομάδας. Πριν ξεκινήσω να την διαβάζω, κάνω μια γρήγορη βόλτα στο χρονολόγιο μου στο twitter και εκεί σταματούν όλα. Το χτύπημα της MD σοκάρει: Johan Cruyff sufre cancer de pulmon. Ο Γιόχαν Κρόιφ πάσχει από καρκίνο του πνεύμονα.

Ο τίτλος δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνεία, αλλά όπως πάντα ψάχνω με μανία για να διασταυρώσω την είδηση με την ελπίδα ότι δεν θα επιβεβαιωθεί, ενώ ταυτόχρονα -και ασυναίσθητα- το μυαλό μου πάει και στον Tito Vilanova, μια σκέψη που με κάνει να θυμώσω στιγμιαία με τον ίδιο μου τον εαυτό. Μάταια. Το δυσάρεστο νέο είναι πρώτο θεμά παντού, αρχίζουν να το αναπαράγουν και Μέσα εκτός Καταλονίας. Το ίδιο βράδυ η οικογένεια του Ιπτάμενου Ολλανδού, ευχαριστεί τον κόσμο για τα μηνύματα συμπαράστασης, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του και παρακαλεί για διακριτικότητα. Η διάγνωση έχει γίνει από την περασμένη εβδομάδα και οι εξετάσεις συνεχίζονται.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Cruyff δοκιμάζεται από περιπέτεια υγείας. Όταν ήταν ακόμη προπονητής των blaugrana, το 1991 υποβλήθηκε σε σοβαρότατη εγχείρηση by pass, πληρώνοντας το πάθος του για το τσιγάρο.  Επανήλθε δριμύτερος και θορυβημένος -έχοντας χάσει σε πολύ μικρή ηλικία τον πατέρα του από παρόμοιο αίτιο- έγινε σημαιοφόρος αντικαπνιστικών εκστρατειών και δεν το έβαλε ποτέ ξανά στο στόμα του. 25 χρόνια μετά, άλλη μια πρόκληση, αυτή την φορά ακόμη πιο δύσκολη, τον βάζει ξανά σε θέση μάχης για την ίδια του την ζωή.

Ο Johan Cruyff ποτέ του δεν διάλεγε τον εύκολο δρόμο. Ούτε όταν έφυγε από τον πανίσχυρο Ajax επιλέγοντας την -χωρίς πρωτάθλημα για 14 χρόνια- Μπαρσελόνα, ούτε όταν αποφάσισε να ονομάσει τον γιό του με το καταλανικό όνομα Jordi εν μέσω μάλιστα  δικτατορικού καθεστώτος στην Ισπανία, ούτε αργότερα όταν ανέλαβε τους blaugrana ως προπονητής, ούτε όταν κοντραρίστηκε ευθέως με τον πρόεδρο Nunez. Είχε πάντα την δική του θεώρηση και έβγαινε νικητής σε σχεδόν όλες τις προκλήσεις που αναλάμβανε. Ακόμη κι αν κάποιες από αυτές, έμοιαζαν με χαμένα στοιχήματα. Τα παραδείγματα είναι αμέτρητα.

Είναι βέβαιο λοιπόν, ότι και τώρα θα παλέψει σκληρά. Και όλοι θα είμαστε στο πλευρό του, όπως εκείνες τις δύσκολες ημέρες του 1991. Καλή δύναμη el Salvador.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου