19 Αυγούστου 2016

Το δίλημμα


Τον Μάιο του 2013 ο Victor Valdes ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι δεν θα ανανέωνε το συμβόλαιο του με την Μπαρσελόνα, που έληγε στο τέλος της επόμενης σεζόν. Το club βρέθηκε μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση. Η αντικατάσταση ενός τερματοφύλακα που υπερασπίστηκε την blaugrana εστία για 12 συναπτά έτη κερδίζοντας 21 τίτλους και έχοντας 535 επίσημες συμμετοχές, μόνο εύκολη υπόθεση δεν ήταν, παρότι το πρώιμο της ανακοίνωσης έδινε ένα σεβαστό χρόνο αντίδρασης στο τεχνικό επιτελείο.

Το καλοκαίρι του 2014 αφίχθησαν στη Βαρκελώνη δύο τερματοφύλακες: Ο έμπειρος Claudio Bravo από τη Real Sociedad και o φέρελπις Marc Andre ter Stegen από την Monchengladbach. Και οι δύο κόστισαν 12εκ.€. Ο Χιλιανός υπέγραψε συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι του 2018 ενώ ο Γερμανός, μέχρι το 2019. Κανένας εκ των δύο δεν ήταν το «βαρύ» όνομα.

Στην αφετηρία της σεζόν 2014-15 δεν ήταν ξεκάθαρο σε ποιόν θα έδινε ο Luis Enrique τη φανέλα του βασικού. Επιλέχθηκε τελικά μια μέση (και όχι συνηθισμένη) λύση. Ο 31χρονος Bravo που μετρούσε ήδη 230 συμμετοχές στη La Liga θα αγωνιζόταν στο πρωτάθλημα και ο 22χρονος ter Stegen στους αγώνες του κυπέλλου αλλά και στο Champions League.

Την πρώτη κοινή τους σεζόν, η Μπαρσελόνα κατέκτησε τη La Liga με τον Bravo να κερδίζει και το βραβείο Zamora, την ώρα που ο ter Stegen ήταν (στα 22 του χρόνια) η βασική επιλογή στο Champions League μέχρι και τον νικηφόρο, για τους Καταλανούς, τελικό του Βερολίνου απέναντι στη Juventus. Ο Bravo δεν έπαιξε λεπτό στην Ευρώπη, ο ter Stegen δεν έπαιξε λεπτό στο πρωτάθλημα. Ήταν μια οξύμωρη κατάσταση που αργά ή γρήγορα θα οδηγούσε τον Luis Enrique ενώπιον μιας δύσκολης απόφασης: Κάποιος εκ των δύο, θα έπρεπε να συμβιβαστεί με την ιδέα του πάγκου.

Ωστόσο και η δεύτερη σεζόν (2015-16) κύλησε σχεδόν όπως και η πρώτη. Ο Bravo έπαιζε στο πρωτάθλημα, ο ter Stegen στην Ευρώπη. Το μόνο που άλλαξε, ήταν ότι ο Γερμανός έκανε (μετά από έναν ολόκληρο χρόνο) το ντεμπούτο του στη La Liga (7 συμμετοχές).

Η διετία 2014-16 εκτίναξε τις μετοχές και των δύο. Στο διάστημα αυτό ο Claudio Bravo ήταν εκ των πρωταγωνιστών και των δύο εγχώριων πρωταθλημάτων που κατέκτησαν οι Καταλανοί, ενώ κέρδισε και δύο Copa America, όντας αρχηγός της εθνικής Χιλής. Στα 33 του χρόνια κέρδισε με το σπαθί του το δικαίωμα να θεωρείται τερματοφύλακας κορυφαίου επιπέδου. Από την άλλη μεριά, ο ter Stegen αποτελεί πλέον μόνιμο μέλος της εθνικής Γερμανίας, θεωρείται o μελλοντικός διάδοχος του Neuer και έχοντας ήδη αγωνιστεί βασικός σε τελικό Champions League στα 22 του χρόνια, δεν μπορεί να θεωρείται απλά ελπιδοφόρος.

Η επίσκεψη των εκπροσώπων και των δύο παικτών στα γραφεία του συλλόγου λίγες εβδομάδες πριν ξεκινήσει η σεζόν 2016-17, δεν ήταν τυχαία. Και οι δύο ζητήσανε εγγυήσεις. Ο εκπρόσωπος του ter Stegen παρουσίασε προτάσεις ομάδων που ενδιαφέρονται για την απόκτηση του. Ισχυρίζεται ότι μόνο με τις συμμετοχές σε CdR και UCL η εξέλιξη του επιβραδύνεται, κάτι που άφησε να διαφανεί και με μια σειρά δηλώσεων κατά την διάρκεια της περασμένης σεζόν. Δηλώσεων που δεν ήχησαν ευχάριστα στα αυτιά των φιλάθλων της Μπαρσελόνα. Ο Χιλιανός από την μεριά του, θεωρεί ότι δεν μπορεί να αγωνίζεται στη Μπαρσελόνα και να μην παίζει καθόλου στο Champions League, πόσο δε μάλλον να μην παίζει ούτε στο πρωτάθλημα.

Και οι δύο έχουν τα δίκια τους, αλλά είναι αλήθεια ότι ο τρόπος που ο ter Stegen πιέζει το σύλλογο τον τελευταίο χρόνο, ενοχλεί. Ξέρει ότι είναι κατά 9 χρόνια μικρότερος από τον Bravo, ξέρει ότι ο σύλλογος -όσο κι αν εκτιμά τον Χιλιανό- βλέπει στο πρόσωπο του τον τερματοφύλακα που μπορεί να προσδώσει ασφάλεια κάτω από τα δοκάρια για την επόμενη δεκαετία και απαιτεί να πάρει τη φανέλα του βασικού στο σπίτι του.

Ο Luis Enrique παρουσιάζεται αμήχανος. Είναι ο άνθρωπος που προέκρινε προ διετίας την απόκτηση του Bravo και γνωρίζει πολύ καλά πόσο σημαντικό ρόλο έχει στα αποδυτήρια, εκεί όπου η εμπειρία του είναι πολύτιμη. Έχει άριστες σχέσεις με το σύνολο των συμπαικτών του και οι εμφανίσεις του κάθε άλλο παρά δικαιολογούν έναν πιθανό παραγκωνισμό του.

Είναι σχεδόν βέβαιο πως αν το δίλημμα αφορούσε μόνο το ποιος θα είναι η βασική επιλογή για την προσεχή αγωνιστική περίοδο, η επιλογή θα ήταν ο Claudio Bravo. Ωστόσο ο σύλλογος είναι υποχρεωμένος να λειτουργεί και με το βλέμμα στο μέλλον. Και το μέλλον είναι ο ter Stegen. Κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι ο Χιλιανός θα βρίσκεται σε κορυφαίο επίπεδο σε 2-3 χρόνια από τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές.

Ο Τύπος στη Βαρκελώνη ισχυρίζεται ότι η πρόταση που έχει φτάσει στα γραφεία του συλλόγου από τη Manchester City, θα γίνει αποδεκτή και ο Claudio Bravo θα αποχωρήσει, δύο χρόνια πριν εκπνεύσει το συμβόλαιο του. Η προσφορά των Άγγλων είναι της τάξεως των 16εκ.€. Λίγα χρήματα σε σχέση και με την αξία αλλά και με την ρήτρα του ποδοσφαιριστή (40εκ.€) περισσότερα όμως από τα 12εκ.€ που έδωσε το club πριν δυο καλοκαίρια για να τον αποκτήσει. Και η αλήθεια είναι πως είναι σπάνιες οι περιπτώσεις στις οποίες συμβαίνει αυτό.

Η επιχείρηση αντικατάστασης του (στην περίπτωση που η αποχώρηση του επιβεβαιωθεί) θα είναι πολύ δύσκολη, δεδομένου του ότι τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα έχουν ήδη αρχίσει. Ο κόσμος θα πρέπει να κρατήσει στο πίσω μέρος του μυαλού του πως όποιος κι αν αποκτηθεί, θα βρίσκεται δεδομένα στη σκιά του ter Stegen, άρα δεν πρόκειται να είναι της ποιότητας του Bravo, ο οποίος θα μείνει στην ιστορία της Μπαρσελόνα ως ένα λαμπρό παράδειγμα - επιβεβαίωση, του κανόνα που λέει ότι οι τερματοφύλακες μπορούν να φτάσουν στη κορυφή ακόμη και μετά τα 30 τους χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου