28 Αυγούστου 2016

La Liga 2016-17 Καταλονία και Μαδρίτη


Το τέταρτο και τελευταίο μέρος του αφιερώματος μας στη La Liga της περιόδου 2016-17, όπου παρουσιάζουμε τις ομάδες από την Μαδρίτη και την Καταλονία.
Real Madrid
Προπονητής : Zinedine Zidane
Τι έκανε πέρυσι (2015-16) : 2η Θέση / 90 βαθμοί / 28 Νίκες-6 Ισοπαλίες-4 Ήττες

Πρωταθλητής Ευρώπης και κάτοχος του ευρωπαϊκού Super Cup για το 2016. Ο Zinedine Zidane ξεκίνησε εντυπωσιακά την καριέρα του ως πρώτος προπονητής στη Μαδρίτη, αλλά η φετινή σεζόν θα είναι το πραγματικό στοίχημα. Με ένα πρωτάθλημα Ισπανίας την τελευταία οκταετία, οι «blancos» θα τα δώσουν όλα για τον εγχώριο τίτλο. Ο Zidane, χωρίς να έχει καινοτομήσει, έχει προσθέσει ορθολογισμό στο αγωνιστικό προφίλ της ομάδας, κάτι που καθόλου δεδομένο δεν είναι, όταν μιλάμε για τη Ρεάλ Μαδρίτης.  

Το καλοκαίρι του 2016 ήταν ένα από τα ελάχιστα, από τότε που επέστρεψε ο Perez στον προεδρικό θώκο, στο οποίο δεν έγιναν βαρύγδουπες μεταγραφές. Η επιστροφή των Asensio-Morata όμως και η αποχώρηση του Jese για την PSG, ήταν μετρημένες και (κατά την άποψη μας) σωστές κινήσεις.

ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΟΤΙ : Η Ρεάλ Μαδρίτης αποκαλείται «Ρεάλ» και «βασίλισσα» μόνο στην Ελλάδα, καθώς το πρόθεμα αυτό (που σημαίνει «βασιλικός/βασιλική») στην Ισπανία χαρακτηρίζει κατά βάση την Real Sociedad (La Real). Οι οπαδοί της, την προσφωνούν συνήθως ως «Μαδρίτη» ή «Ρεάλ Μαδρίτης».
 
ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΟΝ : Ο Marco Asensio επέστρεψε από τον δανεισμό του στην Espanyol (όπου τα πήγε εξαιρετικά) και φαίνεται ότι απολαμβάνει της εκτίμησης του Zidane. Θεωρείται από τα σημαντικότερα ταλέντα στην Ισπανία και αν έχει τις ευκαιρίες, δεν αποκλείεται να το αποδείξει. Ο Morata επίσης δεν έρχεται από τη Juventus για να φάει τη σκόνη του Benzema. Θα επιδιώξει την καθιέρωση αν και δεν θα είναι εύκολο, δεδομένων των ικανοτήτων του Γάλλου επιθετικού.    
ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ : Ο Cristiano Ronaldo και το κατά πόσο θα αρχίσει να βάζει στο παιχνίδι του και άλλα στοιχεία, καθώς ο χρόνος είναι αμείλικτος για όλους, ακόμη και για τους απόλυτους επαγγελματίες. Στα 32 του, θα πρέπει να αρχίσει να παίζει περισσότερο αυτός για την ομάδα, παρά η ομάδα γι’ αυτόν. To αν επίσης θα αντέξει ο Casemiro στο ρόλο της «σκούπας» μπροστά από την άμυνα, σε μια σεζόν με σχεδόν 60 αγώνες και το ποιες εναλλακτικές θα βρει ο Zizu για να τον ξεκουράζει, είναι ένα καλό ερώτημα.          
THE BOSS : Ο Zidane είναι μύθος στη Μαδρίτη, έκανε εξαιρετικό ξεκίνημα, δείχνει να απολαμβάνει του σεβασμού των παικτών και ο ίδιος μοιάζει να υπολογίζει πολύ τους παίκτες που έρχονται από την Castilla, κάτι που συμβαίνει σπάνια στη Μαδρίτη. Έχει όλα τα εχέγγυα για να κάνει σπουδαία καριέρα (και) σαν προπονητής. 


Atletico de Madrid
Προπονητής : Diego Simeone
Τι έκανε πέρυσι (2015-16) : 3η Θέση / 88 βαθμοί / 28 Νίκες-4 Ισοπαλίες-6 Ήττες

Η Atleti θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να ξεκινά τη φετινή σεζόν, τουλάχιστον σαν πρωταθλήτρια Ευρώπης. Για ακόμη μια χρονιά όμως, έφτασε στην πηγή χωρίς να πιει νερό. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν θα είναι και πάλι ανταγωνιστική. Κράτησε τα μεγαλύτερα αστέρια της, ενισχύθηκε με σημαντικούς παίκτες και θα κάνει ξανά πρωταθλητισμό. Την επόμενη φορά που θα πείτε «ναι, αλλά δεν έχει το βάθος της συμπολίτισσας της ή της Barcelona» κάντε τον κόπο να ρίξετε μια μάτια στον πάγκο της και σας εγγυόμαστε ότι θα ζαλιστείτε. Gameiro, Torres, Gaitan, Correa, Carrasco, Augusto Fernandez, Gimenez, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα χωρούν όλοι στην ενδεκάδα της Atleti, τουλάχιστον κάθε εβδομάδα. Πληθώρα επιλογών, σε όλες τις θέσεις, κάτι που συνεπακόλουθα ανεβάζει και τον πήχη των απαιτήσεων.

ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΟΤΙ : Η Ατλέτι ιδρύθηκε από τρεις Βάσκους φοιτητές που ζούσαν στη Μαδρίτη και ήταν οπαδοί της Athletic Bilbao. Γι’ αυτό και το πρώτο όνομα της ομάδας ήταν «Athletic Club de Madrid» για να αλλάξει μετέπειτα στο καστιγιάνικο «Atletico de Madrid» 

ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΟΝ : O Βέλγος Yannick Carrasco κατάφερε να ξεχωρίσει ήδη από την 1η του σεζόν στο Calderon. Στα 22 του πλέον, δεν του λείπει τίποτα για να γίνει στο προσεχές μέλλον ένας από τους καλύτερους παίκτες στον κόσμο. Αρκεί να κρατήσει το μυαλό μέσα στο κεφάλι του (φαίνεται να υπάρχει ένα μικρό σχετικό θέμα). Ο Saul και κυρίως ο Koke είναι δύο από τους καλύτερους Ισπανούς μέσους των ημερών μας.
ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ : Κανένας προπονητής δεν αλλάζει τη φιλοσοφία του, ειδικά όταν τα αποτελέσματα τον δικαιώνουν σχεδόν πανηγυρικά, αλλά με ένα τόσο ποιοτικό ρόστερ, θα θέλαμε να δούμε τον Simeone να δοκιμάζει και κάτι παραπάνω, τουλάχιστον στο κομμάτι της δημιουργίας. Δεν το έκανε πέρυσι, θα το δούμε φέτος;    
THE BOSS : O Cholo Simeone θα διανύσει την 6η του σεζόν στον πάγκο των rojiblancos, οι οποίοι υπό τις οδηγίες του κατέκτησαν 5 τίτλους και έπαιξαν σε δύο τελικούς Champions League. Η φετινή, θα είναι μάλλον η τελευταία του χρονιά στην Ισπανία και είναι βέβαιο ότι θα επιχειρήσει να φύγει, έχοντας πρώτα γεμίσει με περισσότερο ασήμι την τροπαιοθήκη του συλλόγου. Ό,τι κι αν συμβεί, έχει περάσει ήδη στην ιστορία ως ο σύγχρονος αναμορφωτής της φυσιογνωμίας της Atleti και ως ένας από σημαντικότερους προπονητές στην ιστορία της, αν όχι ο πιο σημαντικός.

Deportivo Leganes (αγωνιζόταν στη Segunda Division)
Προπονητής : Acier Garitano
Τι έκανε πέρυσι (2015-16) : 2η Θέση / 74 βαθμοί / 20 Νίκες-14 Ισοπαλίες-8 Ήττες

Παρθενική συμμετοχή για την 3η εκπρόσωπο της Μαδρίτης στη μεγάλη κατηγορία. Η Leganes έχει βάση φιλάθλων (σε αντίθεση με την θλιβερή Getafe που υποβιβάστηκε) χωρίς να είναι και…Rayo, αλλά πάντως το γήπεδο της θα γεμίζει σχεδόν σε όλα τα εντός έδρας παιχνίδια της, κάτι που η La Liga έχει ανάγκη. Όχι, ο κόσμος δεν παίζει μπάλα, αλλά κάθε ομάδα που έχει κόσμο, έχει και υπόσταση.

ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΟΤΙ : Το προάστιο της Μαδρίτης στο οποίο εδρεύει η ομάδα, φημίζεται για την παραγωγή αγγουριών. Γι’ αυτό ακόμη και στο επίσημο site του club, η έκφραση «sentimiento pepinero» δηλαδή «παθιασμένοι αγγουροπαραγωγοί» κατέχει περίοπτη θέση. Στην Leganes αγωνίστηκε επίσης το 1997 ο Samuel Etoo, δανεικός από την Ρεάλ Μαδρίτης, πριν λάμψει με τις φανέλες των Mallorca και Barcelona

ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΟΝ : Ο 22χρονος Βραζιλιάνος Gabriel Pirez αποκτήθηκε με κανονική μεταγραφή από τη Juventus και είναι ότι «πιο λαμπερό» έχουν να παρουσιάσουν οι Μαδριλένοι μαζί με τον συμπατριώτη του, Luciano Neves, που ήρθε με τη μορφή δανεισμού από την Corinthians.   
ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ : Ο Βάσκος τερματοφύλακας της ανόδου για τη Leganes, ο Jon Ander Serantes, που έχει περάσει και από την ακαδημία της Athletic, ήταν εξαιρετικός στη Segunda. Αν διατηρήσει αυτό το επίπεδο και στη La Liga, μπορεί να δώσει βαθμούς στους Μαδριλένους.         
THE BOSS : Λίγα πράγματα γνωρίζουμε και για τον 46χρονο Βάσκο Acier Garitano, του οποίου το όνομα πάντως έχει περάσει στο πάνθεον της ιστορίας της μικρής Leganes, καθώς είναι ο προπονητής που την ανέβασε για 1η φορά στη La Liga.


FC Barcelona
Προπονητής : Luis Enrique
Τι έκανε πέρυσι (2015-16) : 1η Θέση / 91 βαθμοί / 29 Νίκες-4 Ισοπαλίες-5 Ήττες

H Barcelona στο περσινό πρωτάθλημα χρησιμοποίησε ουσιαστικά 13 ποδοσφαιριστές, κάτι που προκάλεσε μια τρομακτική καθίζηση στο χειρότερο διάστημα της σεζόν και παραλίγο να της στοιχίσει ακόμη και τον τίτλο, εκτός από τον αποκλεισμό της στα προημιτελικά του Champions League. Κάτι τέτοιο ήταν αδύνατο να επαναληφθεί φέτος και έτσι ο Robert Fernandez (τεχνικός διευθυντής) έπιασε δουλειά φέρνοντας στη Βαρκελώνη τέσσερις νέους παίκτες που έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Όλοι τους είναι 22 χρονών.

Σε μια ομάδα που οι βασικοί έχουν αρχίσει να μεγαλώνουν αρκετά, η ηλικιακή ανανέωση ήταν απαραίτητη. Ωστόσο οι Andres Gomes, Lucas Digne, Denis Suarez και Samuel Umtiti, δεν ρίχνουν μόνον τον μέσο όρο ηλικίας του ρόστερ, αλλά προσθέτουν και σημαντικό βάθος στον πάγκο, προσφέροντας αρκετές εναλλακτικές στον Luis Enrique.

Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, ανακοινώθηκε και η απόκτηση του Cillessen από τον Ajax, μετά την αποχώρηση του εξαιρετικού Claudio Bravo για τη Man City. O Oλλανδός τερματοφύλακας είναι μια πολύ ακριβή επιλογή (13εκ€) με δεδομένο ότι έρχεται για να γίνει η αλλαγή του ter Stegen. Οι Καταλανοί πλήρωσαν πολλά, απλά γιατί αγόρασαν τον βασικό τερματοφύλακα της εθνικής Ολλανδίας και του Ajax. Θα μπορούσαν να επιλέξουν μια πιο οικονομική λύση, δεδομένων και των οικονομικών προβλημάτων τους, ωστόσο παραμένει μια λύση ποιότητας.

Ο Luis Enrique δεν ήθελε να χάσει τον Bravo, αλλά ο καταμερισμός του χρόνου συμμετοχής κάτω από την εστία, που είχε επιτύχει την περασμένη διετία, δεν ήταν πλέον αποδεκτός -κυρίως από τον ter Stegen- κάτι που αναπόφευκτα οδήγησε το club στην απόφαση να κρατήσει τον 24χρονο Γερμανό, αντί του 33χρονου Χιλιανού, (παρόλο που ο τεχνικός διευθυντής δήλωσε ότι έγινε πρόταση επέκτασης στον δις πρωταθλητή Νοτίου Αμερικής). Η επιλογή μακροπρόθεσμα μοιάζει σωστή, αλλά δεν αποκλείεται να προκαλέσει κλυδωνισμούς στο άμεσο μέλλον.

Εν κατακλείδι, ο συνολικός απολογισμός της πρώτης ουσιαστικά μεταγραφικής περιόδου στην οποία δραστηριοποιήθηκε ο Robert, είναι σχεδόν εντυπωσιακός, δεδομένου του ότι αποχώρησαν και οι περισσότεροι παίκτες που τα τελευταία χρόνια επιβάρυναν τον προϋπολογισμό της ομάδας, χωρίς να έχουν απολύτως καμία προσφορά. Φυσικά η παράγραφος αυτή δεν αφορά τον παίκτη-σύμβολο, τον Dani Alves, που αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του στην Ιταλία και αφήνει πίσω του μια βαριά κληρονομιά στους Sergi Roberto και Aleix Vidal που θα κληθούν να καλύψουν το (τουλάχιστον) αγωνιστικό κενό του. Αποχαιρέτησε και ο Marc Bartra, ένας πολύ καλός κεντρικός αμυντικός, που δεν κατάφερε να καθιερωθεί και θα δοκιμάσει την τύχη του στη BvB.  

ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΟΤΙ : Ο Ελβετός (Joan Gamper) ιδρυτής της Barcelona δεν ήταν και ο 1ος της πρόεδρος, αλλά υπήρξε ο 1ος αρχηγός της ομάδας, καθώς το 1899 ήταν 22 ετών και έπαιζε ακόμη ποδόσφαιρο. Ανέλαβε βέβαια την προεδρία τα επόμενα χρόνια (σε πέντε διαφορετικές περιόδους). 

ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΟΝ : Ο Denis Suarez θεωρείται -για την ώρα- ένας ποιοτικός μέσος που θα δώσει ανάσες στο ταλαιπωρημένο κέντρο των Καταλανών, αλλά μην εκπλαγείτε αν σε βάθος χρόνου γίνει βασικός και αναντικατάστατος. Δεν είναι εντυπωσιακός, αλλά μπορεί να αποδειχθεί σημαντικός για τη συνολική λειτουργία της ομάδας.  
ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ : Η προσαρμογή των νέων παικτών μοιάζει να βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο και το μόνο που εκκρεμεί, είναι η αγορά ενός επιθετικού που θα πλαισιώσει τους MSN (aka Messi-Suarez-Neymar). Αν τελικά αποκτηθεί ο Paco Alcacer από τη Valencia, θα πρόκειται για μια πολύ σημαντική κίνηση, ίσως την σημαντικότερη -σε επίπεδο ονόματος- για τους blaugrana το φετινό καλοκαίρι. Υπάρχουν όμως και φωνές που λένε ότι δεν υπάρχει λόγος να επενδύσει ο σύλλογος τόσα χρήματα για την αγορά ενός παίκτη που δεν θα παίζει πολύ (τουλάχιστον φέτος) από τη στιγμή που ο Munir μοιάζει να ανταπεξέρχεται στον ρόλο του 4ου επιθετικού.
THE BOSS : O Luis Enrique διανύει τον τρίτο (και τελευταίο) χρόνο του συμβολαίου που υπέγραψε με την Barcelona τον Μάιο του 2014. Υπό την καθοδήγηση του η ομάδα έχει κατακτήσει ήδη 8 τίτλους από τους συνολικά 10 που διεκδίκησε σε αυτό το διάστημα και παρά το ότι εμφανίζεται υπέρμετρα δογματικός στις τακτικές του επιλογές, κανένας στη Βαρκελώνη δεν μπορεί να έχει παράπονο από την προσήλωση και την ικανότητα του να διατηρεί σε εγρήγορση ένα γκρουπ παικτών, που έχει κατακτήσει τα πάντα.


RCD Espanyol
Προπονητής : Quique Florez
Τι έκανε πέρυσι (2015-16) : 13η Θέση / 49 βαθμοί / 12 Νίκες-7 Ισοπαλίες-19 Ήττες

Ο νέος μεγαλομέτοχος της Espanyol, έθεσε ως στόχο τη συμμετοχή στους ομίλους του Champions League την προσεχή τριετία. Μάλλον όμως ανεβάζει υπερβολικά ψηλά τον πήχη σε μια ομάδα που εδώ και χρόνια βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Κανένας δεν θα είχε εκπλαγεί αν πέρυσι έχανε την κατηγορία, αντίθετα πολλοί εξεπλάγησαν που εν τέλει παρέμεινε με σχετική ευκολία.

Οι παίκτες που αποκτήθηκαν το καλοκαίρι δεν είναι κάτι το εξαιρετικό, οι πιο πολλοί είναι μεγάλοι σε ηλικία, ωστόσο οι περισσότεροι είναι καλύτεροι από εκείνους που υπήρχαν ήδη στο ρόστερ. Jurado, Javi Fuego, Reyes, De Michelis, Pablo Piatti, Roberto και Baptistao δε θα λάμψουν, αλλά δε θα αφήσουν και τους «παπαγάλους» να αγωνιούν για την παραμονή τους στη La Liga. Επέστρεψε στη Βαρκελώνη από τη Napoli και ο 26χρονος αμυντικός μέσος David Lopez, που είχε αγωνιστεί παλιότερα στους pericos. Η Espanyol μπορεί φέτος να θεωρείται ακόμη και διεκδικήτρια ενός ευρωπαϊκού εισιτηρίου.    

ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΟΤΙ : Η Espanyol ιδρύθηκε το 1900 και άλλαξε την επίσημη ονομασία της από τα ισπανικά στα καταλανικά, σχεδόν μετά από έναν αιώνα (το 1995). Το ίδιο συνέβη και με τους στίχους του ύμνου της, που άλλαξαν από την ισπανική στην καταλανική γλώσσα, μόλις το 1999.

ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΟΝ : Ο Roberto, που επέστρεψε στην Ισπανία, είναι ο καλύτερος τερματοφύλακας που είχε η Espanyol εδώ και πολλά χρόνια και θα τις προσφέρει μεγαλύτερη σιγουριά κάτω από τα δοκάρια, σε σχέση με τον προκάτοχο του, τον Pau Lopez.
ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ : O Leo Baptistao δεν έχει τελειώσει ούτε μια σεζόν στην Ισπανία με διψήφιο αριθμό γκολ. Θα τα καταφέρει φέτος ή θα σηκώσει πάλι το βάρος ο Caicedo;
THE BOSS : Ο Quique Flores είχε μερικές καλές στιγμές παλαιότερα με Benfica και Atletico, αλλά την τελευταία πενταετία η πορεία του ήταν καθοδική. Θα έχει στα χέρια του πάντως καλύτερους παίκτες από εκείνους που διαχειρίστηκε πέρυσι ο Galca.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου