08 Δεκεμβρίου 2016

Ποιοί είναι οι Balacticos

Manifesto
Ένα τρόπον τινά διαχρονικό βιβλίο που εστιάζει, εκτός της επικαιρότητας, σε πρόσωπα και γεγονότα που σημάδεψαν το καθένα με τον δικό τους τρόπο, τον ρου της ιστορίας όχι  μόνο του Futbol Club Barcelona, αλλά και του αθλητισμού γενικότερα. Αυτοί είναι οι Balacticos, που το όνομα τους είναι προϊόν λεξιπλασίας, από το ιταλικό balla (μπάλα) και το ισπανικό galactico (γαλαξιακός).

Ήρωες και αντί-ήρωες, απλοί άνθρωποι, βιωματικά ταξίδια, θριαμβευτές της ζωής, retro και άγνωστες ιστορίες, ομάδες και οργανισμοί, έχουν πρωταγωνιστήσει κατά καιρούς σε άρθρα μου, χωρίς απαραίτητα να συνδέονται με την Barcelona, που αποτελεί αδιαμφισβήτητα βασικό κομμάτι της δομής των balacticos, αλλά όχι και το μοναδικό.

Η θεματολογία που αφορά στον σύλλογο της Καταλωνίας, αποτελείται από ένα ενδιαφέρον αγωνιστικό ημερολόγιο που ξεκινά από τη σεζόν 2007-08, χωρίς να λείπουν οι αφιερωματικές αναδρομές σε σημαντικούς αγώνες και γεγονότα, του συνόλου της υπεραιωνόβιας blaugrana ιστορίας.

Η μοναδικότητα των Balacticos όμως, έγκειται στο γεγονός ότι είναι μάλλον ο πρώτος διαδικτυακός ιστoχώρος στην Ελλάδα, που έχει επιχειρήσει να διερευνήσει αρθρογραφικά, μέσω αφιερωμάτων, προέδρους, πρόσωπα και καταστάσεις, που έχουν επηρεάσει την πορεία της Barcelona στο πέρασμα των χρόνων. 

Μπορείτε να βρείτε στο διαδίκτυο χιλιάδες άρθρα για τους Ronaldinho και τους Messi αυτού του κόσμου, θα βρείτε όμως ελάχιστα, για τον Josep Lluis Nunez, τον Sandro Rosell, τον Laureano Ruiz και πλείστους άλλους, που έχουν κατά καιρούς φιλοξενηθεί εδώ.


Την τελευταία δεκαετία, είχα την χαρά να συνεργαστώ με ανθρώπους από αρκετές χώρες με διαφορετική κουλτούρα, από τον ευρύτερο χώρο του αθλητισμού και της κοινωνίας. Άρθρα μου, φιλοξενήθηκαν σε έντυπα και ηλεκτρονικά Μέσα ευρείας κυκλοφορίας και εγώ με τη σειρά μου φιλοξένησα εδώ, κείμενα φίλων. Με τιμά και αισιοδοξώ ότι αυτό θα συνεχιστεί, όπως και η αμφίδρομη σχέση σεβασμού με τους αναγνώστες.

Εστιάζω στο περιεχόμενο των κειμένων που αναρτώνται και όχι στο περιτύλιγμα. Στο διαδίκτυο, οποιαδήποτε εικόνα, στιγμιότυπο ή βίντεο και να αναζητήσει κανείς, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα το βρει. Αυτό που μάλλον δεν πλεονάζει, είναι τα κείμενα με προσωπική χροιά και ορισμένα περιστατικά που έχουν μείνει στη σκιά της ιστορίας. Και τέτοια επιδιώκω να παρουσιάζω. 

Στόχος είναι, η ματιά μας να περνάει πίσω από τις εικόνες και να εμβαθύνει μέσω των λέξεων στις προσωπικότητες ή τις καταστάσεις που κατά καιρούς επιδρούν και διαμορφώνουν τον χώρο του αθλητισμού.

Αντιπαθώ τους βαρύγδουπους τίτλους, που επιλέγονται κατά κανόνα μόνο για να προσελκύουν περισσότερους επισκέπτες. Αυτό το ιστολόγιο ξεκίνησε, είναι και θα παραμείνει, μακριά από οτιδήποτε έχει να κάνει με οικονομικό όφελος. Δεν υπάρχουν διαφημίσεις και δεν θα βρείτε adds διαβάζοντας τα κείμενα μου. 

Καλά ταξίδια. 
Νίκος Περπερίδης

2 σχόλια:

  1. Καλή χρονιά και να συνεχίσετε με την ίδια τόλμη (από άποψη επιλογών) την αρθρογραφία σας.
    Το blog βγάζει μια απλότητα και μια οικειότητα που μας λείπει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή χρονιά Αντώνη. Εχθρός του καλού, το καλύτερο. Θα συνεχίσουμε όπως μας έχετε μάθει. Φιλοδοξούμε το 2017, στη συμπλήρωση δέκα χρόνων λειτουργίας των Balacticos, να παρουσιάσουμε ακόμη πιο ενδιαφέροντα κείμενα. Ευχαριστούμε για τη στήριξη.

      Διαγραφή