01 Οκτωβρίου 2017

Ημέρα ντροπής


Η πιο ντροπιαστική ημέρα της σύγχρονης (και όχι μόνο) ιστορίας της Barcelona, έμελε να ξημερώσει την 1η Οκτώβρη του 2017. Την ημέρα που οι Καταλανοί επέλεξαν να αποφασίσουν για το μέλλον τους μέσω δημοψηφίσματος, η Barcelona ήταν προγραμματισμένο να παίξει στο Camp Nou με την Las Palmas για την 7η αγωνιστική του πρωταθλήματος.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες, οι εικόνες που μετέδωσαν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία και χιλιάδες χρήστες των socials, προκάλεσαν οργή και αποτροπιασμό. Εκατοντάδες απλοί πολίτες, γυναίκες και άντρες κάθε ηλικίας, ξυλοκοπήθηκαν από την αστυνομία του Rajoy, απλά και μόνο επειδή επιχείρησαν να ψηφίσουν για το μέλλον του έθνους τους.

Η διοίκηση της Barcelona αιτήθηκε στην La Liga την αναβολή του αγώνα. Το αίτημα της δεν έγινε δεκτό. Την ίδια στιγμή, η Las Palmas ανακοίνωσε με κάθε επισημότητα ότι θα αγωνιζόταν με την ισπανική σημαία στη φανέλα της, σε ένδειξη της αντίθεσης της στην διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Ήταν φανερό ότι επιχειρήθηκε οργανωμένη προβοκάτσια ώστε να τιμωρηθεί η Barcelona σε περίπτωση που θα επέλεγε να μην αγωνιστεί δείχνοντας την συμπαράσταση της στον λαό της Καταλωνίας.

Ωστόσο «ο άοπλος στρατός της Καταλωνίας» όπως κάποτε είχε αποκαλέσει την Barcelona ο Manuel Vasquez Mondalban, έμελλε να μείνει αμήχανος και φοβικός απέναντι στις απειλές της Μαδρίτης.

Μετά από σύσκεψη του Δ/Σ και παρά τις παραινέσεις πολλών επιφανών μελών του club αλλά και όλων των επίσημων συνδέσμων που προέτρεψαν δημόσια την διοίκηση να μην αφήσει την ομάδα να αγωνιστεί, ανεξαρτήτως συνεπειών, η διοίκηση των blaugrana αποφάσισε ότι δεν θα αποσύρει την ομάδα, για να αποφύγει έτσι την τιμωρία της διοργανώτριας αρχής. 

Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο ανεκδιήγητος πρόεδρος Bartomeu αποφάσισε οι θύρες του γηπέδου να μην ανοίξουν. Ο κόσμος που περίμενε έξω από το Camp Nou, ενημερώθηκε ότι δεν θα μπορούσε να εισέλθει στο γήπεδο μόλις 10’ πριν το εναρκτήριο λάκτισμα.

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές και ενώ στην ευρύτερη περιοχή της Καταλωνίας κόσμος ξυλοκοπείται, το καμάρι της πόλης, ο σύλλογος που στήριξε εμπράκτως, διαχρονικά και με το αίμα των μελών του την υπερηφάνεια του καταλανικού λαού, η Barcelona, αγωνίζεται κεκλεισμένων των θυρών στο Camp Nou, επειδή έτσι αποφάσισε ο θλιβερός της πρόεδρος. 

Πρόκειται για μια μέρα που θα αποτελέσει χωρίς καμία αμφιβολία την πιο μαύρη σελίδα στο βιβλίο της ιστορίας ενός club, που κάποτε περηφανεύονταν πως ήταν κάτι περισσότερο από ένας σύλλογος, αλλά μετά το σημερινό, μπορεί και επισήμως να σταματήσει να το ισχυρίζεται. Τουλάχιστον μέχρι να φύγει αυτή η καταστροφική διοίκηση.

Υ.Γ.1 Τρίζουν τα κόκαλα του Josep Sunyol
Y.Γ.2 Η παραίτηση του θεσμικού αντιπροέδρου Carles Vilarubi, πριν από λίγα λεπτά, είναι ό,τι διασώθηκε από την υπόληψη της υπάρχουσας διοίκησης. Ο σεβαστός Vilarubi βέβαια θα έπρεπε να κρατήσει τις αποστάσεις του πολύ νωρίτερα και όχι να στηρίζει (ήδη από το 2011) την διοίκηση Rosell αρχικά και εσχάτως εκείνη του Bartomeu.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου