25 Μαρτίου 2014

Ένα διαφορετικό clasico


Στις 23 του Μάρτη, η Real Madrid υποδέχθηκε την Barça σε έναν αγώνα που θα μπορούσε να βγάλει είδηση. Αν οι Καταλανοί έχαναν, ήταν σχεδόν βέβαιο ότι θα παρέδιδαν το στέμμα (όσο κι αν η λέξη "στέμμα" προκαλεί αλλεργία στην Βαρκελώνη) της πρωταθλήτριας Ισπανίας, αφού θα έμεναν 7 ολόκληρους βαθμούς πίσω από τους blancos, αφήνοντας τους ανενόχλητους στο κυνήγι του τίτλου, μαζί με την συμπολίτισσα Atletico. Βέβαια όταν μιλάμε για clasicos, δηλαδή τις αναμετρήσεις μεταξύ των δυο μεγαλύτερων συλλόγων στην Ισπανία, δεν μιλάμε μόνο για ειδήσεις. Εικόνες, σκέψεις, αντιδικίες και συναισθήματα πλημμυρίζουν σχεδόν πάντα αυτούς τους αγώνες. Για αυτά θα μιλήσουμε σήμερα.

Τα ακουστικά του Cesc
Λίγες ώρες πριν την έναρξη της αναμέτρησης, στην ισπανική τηλεόραση έπαιξε μια διαφήμιση με πρωταγωνιστή τον Cesc Fabregas ο οποίος εμφανίζεται να κατευθύνεται μαζί με την υπόλοιπη ομάδα προς το Bernabeu, εν μέσω αποδοκιμασιών από μαδριλένους οπαδούς που βρίζουν εν χορό την Barça και την Καταλονία (με το γνωστό σύνθημα), ενώ προσπαθούν να κάνουν ντου και στο λεωφορείο των καταλανών. Ο Cesc λοιπόν φοράει τα εν λόγω ακουστικά και αδιαφορεί για την περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Η διαφήμιση προκάλεσε αντιδράσεις, καθώς θεωρήθηκε ότι δυναμιτίζει το κλίμα του αγώνα, με αποτέλεσμα ακόμη και ο πρόεδρος της Barça να τοποθετηθεί, δηλώνοντας ότι θα ζητηθεί από την εταιρία να αποσύρει την διαφήμιση. Παρακάτω ακολουθεί το video από την επίμαχη διαφήμιση.



Αυτό βέβαια που δεν μας είπε κανείς, παρά μόνο η diarioGOL την επομένη του αγώνα, είναι ότι η διαφήμιση δεν ήταν τελικά και τόσο υπερβολική, καθώς την Κυριακή το βράδυ ομάδα των Ultras Sur έκαψε μια σημαία της Καταλονίας έξω από το Bernabeu, λίγη ώρα πριν φτάσει η αποστολή της Barcelona στο γήπεδο, υπό το βλέμμα μάλιστα της αστυνομίας.

Ενός λεπτού σιγή για τον Adolfo Suarez
Στο γήπεδο κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή με αφορμή τον θάνατο του πρώτου πρωθυπουργού της Ισπανίας στην μετά Φρανκική Ισπανία, του Adolfo Suarez. Ο Suarez θεωρείται ο άνθρωπος που βοήθησε στην μετάβαση της χώρας από την δικτατορία στην δημοκρατία, ωστόσο υπήρξε υπουργός της δικτατορικής κυβέρνησης Franco. Τα μαύρα περιβραχιόνια με τα οποία αγωνίστηκαν οι ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων, μπορεί να ήταν μια αυτονόητη κίνηση για τους φίλους της Real, όχι όμως και για εκείνους της Barça, πολλοί εκ των οποίων δυσανασχέτησαν.

Ο διάλογος του Pepe με τον Messi
Σε κάποια στιγμή, μία από τις 23 κάμερες που κάλυπταν τον αγώνα, έπιασαν ένα περίεργο στιγμιότυπο. Ο Pepe πλησίασε τον Messi και κάτι του ψέλλισε στο αυτί. Ο αργεντινός απάντησε και ακολούθησε ένας διάλογος τους για περίπου ένα λεπτό. Τα χέρια που κάλυπταν τα στόματα τους, έκαναν το σύνολο του Τύπου να σκάσει. Τι έλεγαν? Η SPORT ισχυρίστηκε σήμερα ότι ο Pepe προκάλεσε τον Messi, λέγοντας του ότι όταν παίζεις εναντίον μου, είσαι σκατά, με τον αργεντινό να ανταπαντάει ειρωνικά και σε ίδιο ύφος. Όποιο και αν ήταν πάντως το περιεχόμενο του διαλόγου τους, είναι βέβαιο ότι εκ του αποτελέσματος, δηλαδή τα 3 γκολ του Messi, ο Πορτογάλος θα το σκεφτεί αρκετά για να κάνει κάτι παρόμοιο στο μέλλον. Παρακάτω ακολουθεί το video της στιχομυθίας τους.


Ο Busquets σε ρόλο Pepe
Κάποιοι το χαρακτήρισαν λάθος, άλλοι είπαν ότι τέτοια πράγματα δεν αρμόζουν σε παίκτες της Barcelona. Ο Ancelotti δήλωσε σήμερα ότι αν κάτι τέτοιο το είχε κάνει ο Pepe, θα γινόταν χαμός. Τι συνέβη όμως? Όταν λοιπόν στο πρώτο ημίχρονο η Barça ισοφάρισε σε 2-2, μια αψιμαχία του Pepe με τον Cesc οδήγησε και τους δυο να ξαπλώσουν φαρδιοί πλατιοί στο χορτάρι μπροστά από την εστία του Diego Lopez. Ακολούθησε ένας γενικός χαμός, στην διάρκεια του οποίου ο Busquets αποφάσισε να χτενίσει με τις τάπες του, το μαλλί που, φέτος αφήνει άφθονο, ο Pepe, πατώντας τον πονηρά στο κεφάλι.

Όσο παρανοϊκός, εντός και εκτός εισαγωγικών, κι αν είναι όμως ο Πορτογάλος, τέτοιες κινήσεις είναι απαγορευτικές, πολύ απλά γιατί νομιμοποιούν την αλητεία και καμία απολύτως σχέση δεν έχουν, με τον χαρακτήρα του FC Barcelona. Ο Sergio λοιπόν που έχει και ένα ...ιστορικό, έκανε ένα μεγάλο λάθος και ο σύλλογος θα έπρεπε να το στηλιτεύσει. Όσοι δεν το βλέπουν και βάζουν το κεφάλι τους στην άμμο, ας μην βγουν να φωνάξουν την επόμενη φορά που ο Pepe θα μας ξαναδώσει τα πόδια στα χέρια. Όχι?

Οι Boixos θα στείλουν τώρα λουλούδια στον Pique?
Ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο η Barça έφυγε νικήτρια από το Bernabeu, ήταν και ο Gerard Pique. Ο Καταλανός έκανε ένα πραγματικά σπουδαίο παιχνίδι, δείχνοντας ότι έχει μεγάλη καρδιά, αφού μόλις πριν από μια εβδομάδα, έγινε δέκτης επίθεσης από μέλη των Boixos Nois (η ταυτότητα των δραστών βέβαια οφείλουμε να πούμε ότι επίσημα δεν έχει εξακριβωθεί) μετά το ανεπιτυχές αποτέλεσμα με την Valladolid. Ο Pique τότε δεν έκανε ούτε μια δήλωση για το συμβάν και άφησε στη συνέχεια την απόδοση του να μιλήσει γι' αυτόν. Ας πάρουν τώρα τα κέρματα που του πέταξαν τα καλόπαιδα και ας του αγοράσουν ένα μπουκέτο λουλούδια, έτσι για το συγνώμη. Μέχρι την επόμενη γκέλα βέβαια...

Di Maria > Bale
Αν ένας παίκτης της Μαδρίτης αξίζει περισσότερο από όλους τα εύσημα και όχι μόνο για προχθές, αυτός είναι ο Angel Di Maria. Έχοντας να αποδεχτεί ότι η ομάδα του αγόρασε το περασμένο καλοκαίρι έναν παίκτη στην ίδια θέση, έναντι €100Μ, όχι μόνο δεν το έβαλε κάτω, αλλά κατάφερε να καθιερωθεί στην ενδεκάδα, σε ρόλο μάλιστα εσωτερικού αριστερού μέσου. Προχθές ήταν μόνιμη πηγή κινδύνων για τους blaugrana, έτρεχε σε όλα τα πλάτη και μήκη του γηπέδου και έβλεπε σχεδόν σαρδόνια τον πανάκριβο Bale, να παλεύει για μια σέντρα της προκοπής με το αντίθετο πόδι, αφού εξαιτίας και της παρουσίας του Cristiano, ο Ουαλός αγωνίζεται στο δεξί άκρο της επίθεσης. Η ανταμοιβή της υπομονής, της επιμονής και της σκληρής δουλειάς και μια ακόμη απόδειξη ότι οι μεταγραφές στην Real Madrid, παραμένουν πρώτα απ' όλα ανάγκη της για επίδειξη δύναμης. Συνέβαινε πάντα, συμβαίνει ακόμη.

Είσαι μεγάλος παίκτης. Φέρσου σαν τέτοιος.
Για την ποδοσφαιρική αξία του Cristiano δεν χρειάζεται να μιλήσουμε εμείς. Την έχουν τραγουδήσει όλοι και απόλυτα δίκαια. Πρόσφατα σε συζήτηση με φίλο μου, μου τόνιζε ότι η Manchester United δεν κατάφερε  ποτέ στην πραγματικότητα να αντιπαρέλθει της απουσίας του και ακόμη και αν αρχικά διαφώνησα, τελικά κατέληξα ότι είχε δίκιο. Παίκτες σαν αυτόν, δεν μπορείς να τους αντικαταστήσεις. Ο CR7 είναι σίγουρα ο κορυφαίος Πορτογάλος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών και θα μπορούσε να είναι και ο κορυφαίος της γενιάς του, εφόσον όμως δεν υπήρχε ο Messi. Υπάρχει όμως. Και θα μπορούσαμε να τον βλέπουμε με συμπάθεια, αν δεν ήταν τόσο εγωπαθής και τόσο, αλλά τόσο πολύ μεμψίμοιρος (η ευγενής εκδοχή του λαϊκότερου "κλαψιάρης").

Δεν γίνεται ρε αδερφέ, όποτε χάνεις να φταίει κάποιος άλλος. Δεν μπορεί την χρονιά που κέρδισες την χρυσή μπάλα, σε μια διαδικασία που μάλιστα πήρε παράδοξα φέτος, παράταση μέχρι την τελική ανάδειξη του νικητή, να βγαίνεις και να μιλάς για μυστικές δυνάμεις που καταδιώκουν την ομάδα σου. Μας δείχνεις τους μηρούς σου όταν βάζεις τα (εκπληκτικά) γκολ σου και μας δείχνεις την κερκίδα όταν τα πράγματα πάνε στραβά? Κάτι δεν κολλάει εδώ..

Τι θα γίνει ρε Leo?
Όταν ο Messi σταματήσει την μπάλα, το βιβλίο του ποδοσφαίρου πρέπει να γραφτεί από την αρχή. Αυτός ο άνθρωπος απλά δεν έχει όρια. Σπάει τα ρεκόρ το ένα μετά το άλλο, ακόμη και όταν δεν είναι στα καλύτερα του. Άλλα δύο αποτελούν παρελθόν από προχθές, με πιο σημαντικό αυτό του πρώτου σκόρερ όλων των εποχών σε clasicos. Ακόμη κι αν βαρεθήκαμε να μετράμε, σίγουρα δεν βαρεθήκαμε να τον βλέπουμε. Ας του δίνει ο Θεός (αγωνιστικά) χρόνια και σε εμάς καλή όραση και μνήμη, για να 'χουμε να διηγούμαστε στα παιδιά μας.

Ο Valdes αποχαιρέτησε με νίκη
Το προχθεσινό clasico ήταν η τελευταία παρουσία του Victor Valdes στο Bernabeu σε αγώνα πρωταθλήματος, αφού το καλοκαίρι αποχωρεί από την Βαρκελώνη. Ο καλύτερος τερματοφύλακας στην ιστορία του συλλόγου, ευτύχησε να ζήσει μέσα στην έδρα της Real, δύο από τις μεγαλύτερες νίκες της Barcelona επί της αιωνίας της αντιπάλου και προχθές ήταν και πάλι εκεί που έπρεπε όταν τον χρειάστηκε η ομάδα του, με αποκορύφωμα την επέμβαση στο τετ α  τετ του Benzema. Ο Victor θα λείψει από όλους, είναι βέβαιο. Μέχρι το επόμενο clasico λοιπόν, fins aviat!

2 σχόλια:

  1. Όλα καλά βρε Νικόλα, αλλά αυτό το τελευταίο με το Valdés ως 'ο καλύτερος τερματοφύλακας στην ιστορία του συλλόγου' τι το ήθελες; Αν το ακούσει ο Zubi στη διοίκηση μπορεί να συνέλθει από το σοκ και να κάνει καμιά μεταγραφή της προκοπής!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. χα χα χα! Σωστότατη επισήμανση! Έχουμε βρει λίγο τον μπελά μας με τον (συμπαθέστατο κατά τα άλλα Zubi) ο οποίος νομίζω πάντως ότι θα έχει κάνει και ο ίδιος την παραδοχή που παρουσιάζω στο άρθρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή