21 Δεκεμβρίου 2016

2016 Blaugrana στιγμές


Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ήρθε η ώρα να κάνουμε έναν σύντομο απολογισμό, ενθυμούμενοι πρόσωπα και καταστάσεις που έβαλαν τη δική τους σφραγίδα στο 117ο έτος ζωής της Μπαρσελόνα.

JOHAN CRUYFF
Στις 24 Μαρτίου, ο Johan Cruyff έχασε την μάχη με τον καρκίνο που του είχε διαγνωσθεί από τον Οκτώβρη του 2015. O Cruyff αρθρογραφούσε μέχρι και λίγες ημέρες πριν τον θάνατο του, ενώ πρόλαβε να ολοκληρώσει και τη συγγραφή της προσωπικής του αυτοβιογραφίας, με τίτλο «My turn». Η σύμπραξη του ιδρύματος του με το FC Barcelona, απάλυνε κάπως τον απαράδεκτο τρόπο με τον οποίο του είχε φερθεί νωρίτερα η διοίκηση Rosell.

Ο θάνατος του Ιπτάμενου Ολλανδού προκάλεσε παγκόσμια συγκίνηση και βύθισε στο πένθος την Καταλονία. Η Barcelona έχασε ένα σημείο αναφοράς, έναν ακόμη δικό της άνθρωπο μετά την απώλεια του Tito Vilanova τον Απρίλη του 2014. Οι εκδηλώσεις μνήμης για την προσωπικότητα που διαμόρφωσε την φιλοσοφία του ποδοσφαιρικού τμήματος τον τελευταίο σχεδόν μισό αιώνα, συγκίνησαν και αναμένεται να συνεχιστούν, καθώς η διοίκηση του Καταλανικού club βρίσκεται σε συζητήσεις με την οικογένεια του Cruyff, ώστε να δοθεί το όνομα του σε κάποιο τμήμα του νέου Espai Barca.

O el Salvador μπορεί να έφυγε, αλλά η κληρονομιά που άφησε στο ποδόσφαιρο είναι παγκόσμια και δεν περιορίζεται στα σύνορα της Καταλονίας και της Ολλανδίας. 


MANEL VICH
Σχεδόν έναν μήνα μετά την απώλεια του Cruyff, ο βαρκελωνισμός θρήνησε για τον θάνατο ενός ακόμη λαμπρού της μέλους. Ο Manel Vich, η «φωνή» του Camp Nou (αλλά και του Les Corts) για σχεδόν 60 χρόνια, αποχαιρέτησε τα εγκόσμια. Ο γιος του ανέλαβε το βαρύ έργο της αντικατάστασης του, αλλά είναι βέβαιο ότι η φωνή του Manel θα ακούγεται εσαεί πάνω από τον ουρανό του επιβλητικού γηπέδου της Barcelona.   


Η ΚΑΘΙΖΗΣΗ ΤΟΥ ΑΠΡΙΛΗ
Τον Απρίλη του 2016 η Barcelona έπαθε μια ανεπανάληπτη καθίζηση που θα μπορούσε να οδηγήσει όλη τη σεζόν σε αποτυχία. Έχασε τρεις σερί αγώνες στη La Liga (τους δύο στο Camp Nou από Real Madrid και Valencia) και αποκλείστηκε με ήττα από την Atleti, στα προημιτελικά του Champions League. Στις εναπομείναντες πέντε αγωνιστικές της La Liga, οι Καταλανοί πέτυχαν ισάριθμες νίκες έχοντας έναν εντυπωσιακό απολογισμό 24-0 σε τέρματα. Ωστόσο ο μήνας εκείνος, δύσκολα θα ξεχαστεί στη Βαρκελώνη.


ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ DOUBLE ΤΟΥ LUIS ENRIQUE
Έχει συμβεί ακόμη μια φορά τον τελευταίο αιώνα, οπότε είναι άξιο αναφοράς. Η ομάδα κέρδισε για δεύτερη σερί σεζόν πρωτάθλημα και κύπελλο Ισπανίας με τον Luis Enrique στον πάγκο και παρόλο που ο Αστουριανός δεν απολαμβάνει της καθολικής αναγνώρισης, η ιστορία θα το καταγράψει. 

ΤΟ PICHICHI ΤΟΥ LUIS SUAREZ
Μετά από 6 χρόνια, το βραβείο για τον πρώτο σκόρερ του ισπανικού πρωταθλήματος, δεν το πήρε ούτε ο Messi ούτε ο Cristiano. Ήταν ο Luis Suarez εκείνος που με 40 γκολ σε 35 αγώνες κέρδισε τη σχετική διάκριση, συνεχίζοντας τις σταθερά υψηλές πτήσεις του, από την ημέρα που φόρεσε τα blaugrana.

ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ LEO
Πρώτος σκόρερ και πρώτος σε ασίστ στην ιστορία της La Liga. Πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Barcelona, πρώτος σκόρερ στην ιστορία της εθνικής Αργεντινής. Πρωτιές παντού, νούμερα που ζαλίζουν αλλά ίσως έχουν και μικρή σημασία. Κανένα ρεκόρ και κανένας αριθμός δεν μπορεί να μεταφέρει με ακρίβεια στον γραπτό λόγο, την αλεγρία που προκαλεί με όλα όσα κάνει ο Messi στους αγωνιστικούς χώρους, ιδίως όταν είναι απαλλαγμένος από μυϊκές ενοχλήσεις και νοητικούς προβληματισμούς. Οι ατομικές διακρίσεις και οι συλλογικοί τίτλοι, είναι ένα μέρος μόνο των επιτευγμάτων του. Ο 29χρονος Αργεντινός δεν συγκαταλέγεται πλέον απλά στους καλύτερους όλων των εποχών. Για πολλούς, είναι ήδη ο καλύτερος, σε μια κουβέντα πάντως που καταντά κουραστική και έχει κι αυτή ελάχιστη σημασία.

Το 2016 ήταν μια χρονιά που τον πλήγωσε ξανά σε επίπεδο εθνικής ομάδας, αλλά κάθε χρονιά που πατάει στο χορτάρι, είναι μια καλή χρονιά όχι μόνο για τη Barcelona, αλλά και για το ποδόσφαιρο το ίδιο.

ΤΟ ΑΝΤΙΟ ΤΟΥ DANI ALVES
Η αποχώρηση του βραζιλιάνου είναι ένα από τα γεγονότα της χρονιάς για την Barcelona, καθώς μιλάμε για τον ξένο παίκτη με τους περισσότερους τίτλους στην ιστορία του club. Η προσωπικότητα του και ο ευθύς τρόπος με τον οποίο -συχνά- στηλίτευε τα κακώς κείμενα εντός και εκτός ομάδας, βγαίνοντας μπροστά στα δύσκολα και μιλώντας στην καρδιά των οπαδών, θα λείψει αλλά μετά βεβαιότητας, δεν θα ξεχαστεί ποτέ. Ένα «obrigado» δεν είναι αρκετό για τον «καλό τρελό» όπως ο ίδιος αυτοχαρακτηρίζεται.

Μέσα στο 2016, αποχαιρέτησε και ο Claudio Bravo, ο άνθρωπος που πήρε τη θέση του Victor Valdes κάτω από τα δοκάρια της Barca για μια διετία στη La Liga και αποχώρησε έχοντας στεφθεί πρωταθλητής ισάριθμες φορές. Ένας αληθινός κύριος και εξαιρετικός τερματοφύλακας επίσης.


Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΣΠΑΣΜΑ ΤΟΥ PEP
Εντάξει, δεν συνέβη για πρώτη φορά, ο κόσμος έχει αρχίσει να το συνηθίζει, αλλά κάθε επιστροφή του Guardiola στο γήπεδο που δοξάστηκε, αποτελεί γεγονός. Ο Pep επέστρεψε ξανά φέτος ως αντίπαλος στο Camp Nou, αυτή τη φορά με την Man City και έφυγε ξανά ηττημένος, ενώ οι αντιδράσεις του κόσμου ήταν πιο ήπιες σε σχέση με την πρώτη του επίσκεψη, τότε ως προπονητής της Bayern.

Ωστόσο ο Καταλανός τεχνικός στη συνέντευξη Τύπου πριν τον αγώνα, έριξε την βόμβα: «Όσοι γράφετε ότι προσπαθώ να προσεγγίσω παίκτες της Barcelona, γνωρίζω ότι έχετε το τηλέφωνο του Bartomeu. Μπορείτε να τον καλέσετε και να σας απαντήσει εκείνος».

Το ξέσπασμα του Pep, απέναντι σε μια διοίκηση με την οποία ποτέ δεν είχε καλές σχέσεις και η οποία τον έχει διαβάλει πολλάκις, ήταν κάτι που περιμέναμε χρόνια, αλλά ο χρόνος που επέλεξε να το κάνει, ομολογουμένως ξάφνιασε και τους πιο υποψιασμένους.

ΥΠΟΘΕΣΗ NEYMAR
Συνεχίζει να στοιχειώνει την υπόληψη του club από το 2013 και φέτος κορυφώθηκε με τον προσβλητικό συμβιβασμό στον οποίο προχώρησε η διοίκηση και ο οποίος αναγνωρίζει ως μοναδικό υπαίτιο για τις ατασθαλίες στην ολοκλήρωση της μεταγραφής του βραζιλιάνου, τον ίδιο τον σύλλογο, απαλλάσσοντας τον άνθρωπο που διαχειρίστηκε κατά βάση την υπόθεση, δηλαδή τον Sandro Rosell.


ΝΕΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ ΣΤΗ ΦΑΝΕΛΑ
Για οποιαδήποτε άλλη ομάδα ίσως να μην αποτελούσε καν είδηση, αλλά για την Barcelona που για περισσότερο από έναν αιώνα δεν είχε χορηγό στη φανέλα, η ανακοίνωση της συμφωνίας με την Ιαπωνική Rakuten που θα αντικαταστήσει την Qatar Airways από τη σεζόν 2016-17, δεν μπορεί παρά να αποτελεί ένα από τα γεγονότα της χρονιάς για το καταλανικό club. Οι σφοδρές αντιδράσεις του κόσμου, που δεν ήθελε στη blaugrana φανέλα το λογότυπο μια χώρας η οποία κατηγορείται για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, φαίνεται ότι, έστω και με καθυστέρηση, έπιασαν τόπο. Υπάρχουν βέβαια και εκείνοι που ισχυρίζονται ότι οι σχέσεις του Qatar με την Barcelona δεν έχουν τελειώσει, αλλά αυτό είναι κάτι που μένει να αποδειχθεί. 

ΔΙΑΜΑΧΗ ΜΕ ΤΗΝ UEFA
Κρατά χρόνια και το 2016 δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Δεν είναι τυχαίο ότι στους εντός έδρας αγώνες της Barca στα πλαίσια του Champions League, κατά την ανάκρουση του ύμνου της διοργάνωσης, οι αποδοκιμασίες κυριολεκτικά τρυπούν τα αυτιά. Οι Καταλανοί θεωρούν ότι η UEFA (όπως και η FIFA) δεν τους φέρεται με τον σεβασμό που τους αρμόζει και η αλήθεια είναι ότι έχουν αρκούντως πολλές αφορμές για να αισθάνονται έτσι. Είναι μια ιστορία που κρατά χρόνια. Η Barca εξαναγκάστηκε να ταξιδέψει με λεωφορείο από τη Βαρκελώνη στο Μιλάνο για να αγωνιστεί σε ημιτελικό του CL (το 2010), τιμωρήθηκε προ διετίας με απαγόρευση μεταγραφών για δύο περιόδους (από την FIFA), oι κληρώσεις στα νοκ άουτ του θεσμού αντιμετωπίζονται πλέον με δικαιολογημένη καχυποψία και το αποκορύφωμα ήταν τα επανειλημμένα πρόστιμα που δέχθηκε ο σύλλογος τον τελευταίο ενάμισι χρόνο για την παρουσία esteladas (σημαίες της ανεξάρτητης Καταλονίας) στην κερκίδα των οπαδών της, σε ευρωπαϊκές αναμετρήσεις.

Ο σύλλογος κινήθηκε φέτος δικαστικά εναντίον της UEFA και μόλις στις αρχές Δεκέμβρη η UEFA εξέδωσε μια ανακοίνωση στην οποία ζητά από την Barca να μην προσφύγει στο TAS, δίνοντας παράλληλα υπόσχεση ότι θα επανεξετάσει τους κανονισμούς της που περιορίζουν την ελευθερία έκφρασης στα γήπεδα. Πρόκειται για μια πρώτη, αλλά σημαντική νίκη των Καταλανών, απέναντι στους τεχνοκράτες που οραματίζονται ένα ποδόσφαιρο - κονσέρβα, με πελάτες να αντικαθιστούν τους αληθινούς οπαδούς.

GRADA ANIMACIO
Το 2016 ήταν η χρονιά της επιστροφής του παλμού στις κερκίδες του Camp Nou. Η οδηγία της La Liga που υποδείκνυε την δημιουργία ξεχωριστής εξέδρας για τους φανατικούς οπαδούς όλων των ομάδων του πρωταθλήματος, από την έναρξη της σεζόν 2016-17, ανάγκασε τον σύλλογο να επιτρέψει την οργανωμένη παρουσία συνδέσμων στο γήπεδο. Almogavers, Supporters Puyol, Creu de San Jordi, Nostra Ensenya και Supporters Barca, είναι οι πέντε σύνδεσμοι που πήραν το πράσινο φως από τη διοίκηση. Τους τέσσερις πρώτους μήνες της λειτουργίας της, η Grada Animacio έχει δώσει άλλο χρώμα στους αγώνες της Barcelona, χωρίς να λείψουν και ορισμένα περιστατικά (στους  αγώνες με Real Madrid και Espanyol) που έχουν προκαλέσει ήδη τον αποκλεισμό τριών οπαδών από την κερκίδα. Η σκιά των Boixos Nois βλέπετε, πέφτει ακόμη βαριά στο Camp Nou.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου