09 Ιουνίου 2017

Μια φωτογραφία, δύο αποβολές


Η ασπρόμαυρη φωτογραφία του Johan Cruyff, στην οποία απεικονίζεται ο αείμνηστος Ολλανδός να διαπληκτίζεται με την αστυνομία σε έναν αγώνα με την Malaga, έγινε σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής στο ποδόσφαιρο. Ωστόσο λίγοι ξέρουν την ιστορία της και ακόμη λιγότεροι γνωρίζουν ότι για τον ίδιο τον Cruyff, ένα άλλο περιστατικό, ξανά απέναντι στην Malaga, του είχε στοιχίσει περισσότερο.

Η πασίγνωστη φωτογραφία είναι τραβηγμένη το 1975. Η Barcelona που την προηγούμενη σεζόν είχε στεφθεί πρωταθλήτρια μετά από 14 χρόνια ανομβρίας, έπαιζε στο Rosaleda με τη Malaga. Το δεύτερο γκολ των γηπεδούχων ήρθε από εμφανή θέση offside αλλά ο διαιτητής έδειξε σέντρα. Ο Cruyff εξοργίστηκε και διαμαρτυρήθηκε στον διαιτητή, ο οποίος τον απέβαλε. Όταν ο Ολλανδός αρνήθηκε να αποχωρήσει από τον αγωνιστικό χώρο, ανέλαβαν οι δυνάμεις ασφαλείας. Ο Rhinus Michels απείλησε ότι θα πάρει την ομάδα στα αποδυτήρια, αλλά μπροστά στον κίνδυνο μεγαλύτερης τιμωρίας, οι Καταλανοί παρέμειναν στο γήπεδο, χάνοντας τελικά με 3-2.

Δυο χρόνια μετά, τον Φεβρουάριο του 1977, η Barcelona φιλοξένησε την Malaga στο Camp Nou. O Cruyff (που ήταν και αρχηγός) διαμαρτυρήθηκε για μια σειρά αποφάσεων του διαιτητή, μεταξύ των οποίων και ένα γκολ των φιλοξενούμενων που σημειώθηκε με χέρι. Αποβλήθηκε εν μέσω γενικού χαμού και ενώ ο κόσμος πετούσε καθίσματα στο γήπεδο.

Μπροστά στην πειθαρχική επιτροπή που συνεδρίασε λίγες ημέρες αργότερα στη Μαδρίτη, ο διαιτητής ισχυρίστηκε ότι ο Cruyff τον έβρισε. Ήταν ο λόγος του απέναντι στον λόγο του αρχηγού της Barça, ο οποίος αρνήθηκε με σθένος τις κατηγορίες. Μάταια. Η επιτροπή τιμώρησε με αποκλεισμό 3 αγωνιστικών τον Ολλανδό. Στην τελευταία εκ των τριών, η Barcelona θα αντιμετώπιζε την Atletico της Μαδρίτης, βασική ανταγωνίστρια για τον τίτλο εκείνη της περιόδου.

Η Barça με τον Cruyff τιμωρημένο, έχασε από Salamanca και Athletic Bilbao και έφερε ισοπαλία με την Atletico, η οποία κέρδισε τελικά το πρωτάθλημα με έναν βαθμό διαφορά από τους blaugrana.

Για τον Cruyff, εκείνη η τιμωρία του, στοίχισε τον τίτλο στην ομάδα του και ήταν μια καθαρή απόδειξη του πόσο πολύ επηρέαζε η πολιτική το ποδόσφαιρο στην Ισπανία. Όπως αναφέρει στην αυτοβιογραφία του:

«Το 1977 ήμουν στην καλύτερη φόρμα της καριέρας μου, αλλά μας λήστεψαν. Ποτέ δεν έβρισα σε γήπεδο, ποτέ δεν ξεστόμισα την φράση που μου καταλόγισε ο διαιτητής στον αγώνα με τη Malaga. Πάντα όταν οι σφυγμοί είναι υψηλοί, λες πράγματα που δεν είναι ευγενικά, αλλά ποτέ δεν είχα προσβάλει με χαρακτηρισμούς, αντιπάλους και διαιτητές. Μετά από εκείνη την τιμωρία μου, το πρωτάθλημα για εμάς είχε τελειώσει. Εκείνη η ιστορία, είναι μια ξεκάθαρη απόδειξη του πόσο επηρέαζε η πολιτική το ποδόσφαιρο στο ισπανικό πρωτάθλημα.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου